Redactieblog

427 x bekeken 4 reacties

TLR: dioxine-besmetting naar verwachting via PCB's

De besmetting met dioxine van een partij biologische mais uit Oekraïne komt uit PCB's.

Dat vermoedt technisch directeur Harm Janssens van het laboratorium TLR. "Dioxine kan op twee manieren in voer terechtkomen. Als dit door directe droging als gevolg van bijvoorbeeld verhitting is ontstaan, zit er ook een verhoogd pac's-gehalte in het product. Dat is niet het geval. De dioxine moet dus veroorzaakt zijn via PCB's."

PCB's zitten in condensatoren, transformatoren en bijvoorbeeld in oude TL-lampen. Gezien het lage dioxinegehalte zal er in de vracht van 2.500 ton mais ongeveer 50 gram PCB's hebben gezeten, berekent Janssens. "Dat kan komen door een kapotte lamp, of via een vrachtwagen of bobcat zijn gebeurd. De besmetting was bovendien niet homogeen verdeeld over de partij, waardoor de stof vermoedelijk in een later stadium in de mais is terechtgekomen."

Ook TrusQ onderzoekt de oorzaak van de vervuiling van het veevoer met dioxine. "We wachten nu de monsters af van de mais voordat deze in het schip is geladen in Oekraïne, zodat we weten of het in Oekraïne is gebeurd, of op de boot”, vertelt directeur Francine van Rossem van TrusQ. De lading voor het mais in de boot blijkt staal te zijn. “Dit wordt ook onderzocht, maar het hoeft geen probleem te zijn. Dit is ook toegestaan", aldus Van Rossem.

Door de vervuiling hebben 55 Nederlandse pluimveebedrijven vervuild voer gekregen. Door de late ontdekking hebben van januari tot april biologische eieren met een verhoogd dioxinegehalte in de schappen gelegen.

Lees ook: VWA: nog altijd dertig pluimveebedrijven op slot

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eerlijkheid duurt

  gewoon gedroogt met oude olie in rookgas kanaal net als in duitsland 3 jaar terug geen fabeltjes gewoon heel DOM

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Als dioxines ook in koelinstalaties e.d. zitten, dan vraag ik me af hoeveel voer na het aanvoer traject alsnog besmet worden met dioxines. Denk aan fouragehandelbedrijven en veevoerbedrijven met veel koelinstalaties/ oude TL lampen. Wel is het natuurlijk zo dat dergelijke machines na 1985 geen dioxine meer bevatten. Wellicht dat er een vervangingssubsidie in het leven geroepen kan worden voor oudere instalaties.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een slechte verbranding zorgt voor dioxinevorming, kijk maar naar de dioxine schandalen rondom afvalverbranding en zogenaamde biomassaenergieprojecten. Het zou daarom goed kunnen dat er bij de (na)droging van de mais fouten zijn gemaakt door verkeerde brandstof te gebruiken, of de mais in geteeld in de nabijheid van industrieën met (dioxine)vervuilde rookgassen.

 • no-profile-image

  A Buttons

  Wat een reactieve oplossingen allemaal. De oplossing is heel simpel - Biologisch staat te boek als duurzaam - 60 % vh kippenvoer is granen - elke multinational in Veghel, Amersfoort, Lochem, Boxmeer etc. roept het hardst wij zijn duurzaam - HEREN koop uw granen in Noord West Europa kort bij huis - das gekend en duurzaam - wie durft?

Of registreer je om te kunnen reageren.