Redactieblog

365 x bekeken 2 reacties

Van Knapen: pluimveevlees na slacht besmet met ESBL's

De consumptie van pluimveevlees speelt geen belangrijke rol in het voorkomen van ESBL’s in mensen.

Dat zegt hoogleraar veterinaire volksgezondheid Frans van Knapen. "De claim dat pluimveevlees een belangrijke transmissieroute is voor besmetting met ESBL’s is onzin. Het is een nieuwe hype, die aangezet is door humane medici om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen", vindt Van Knapen.

ESBL’s zijn enzymen antibiotica afbreken, waardoor deze antibiotica niet meer effectief zijn in de strijd tegen bepaalde ziektekiemen. Het RIVM uitte enkele weken gelezen grote zorgen over deze ESBL’s die gezien worden als de nieuwe MRSA’s.

Van Knapen bevestigt dat er bij pluimvee ook ESBL’s voorkomen. "Het is geen kunst om ESBL’s te vinden. Het is een omgevingskiem die bijvoorbeeld ook in oppervlaktewater zit. Als je sla gaat testen op ESBL’s, dan vind je ze ook. Maar ook bij mensen thuis kunnen deze kiemen voorkomen", legt de hoogleraar uit.

NRC meldde vorige week dat bij meer dan 80 procent van de pluimveeproducten in de winkel ESBL’s zijn gevonden. "Ik ken de cijfers niet, maar het zou goed waar kunnen zijn. De ESBL’s komen echter niet uit de stal, want ESBL’s bij pluimvee zijn van een ander type. De ESBL’s die op het vlees zijn gekomen, zijn daar zeer waarschijnlijk in het verwerkingsproces terecht gekomen", aldus Van Knapen. De kans dat de bacteriën uit de darminhoud van dezelfde kippen bij het vlees terecht zijn gekomen is heel klein.

Van Knapen vindt dat er geen reden tot paniek is over de ESBL’s. "De ernst om het probleem aan te pakken is er zeker. Maar er is geen enkele reden om hiervoor naar de pluimveehouderij te wijzen. Dat het antibioticagebruik in de veehouderij teruggedrongen moet worden staat vast. Daar wordt ook hard aan gewerkt. De zware verwijten vanuit de medische wereld over de veehouderij, waar ze ook nog weinig kennis van hebben, helpen niet bij dit proces", aldus Van Knapen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Gelukkig is er nog iemand die niet aan het zwarte pietenspel meedoet !!!

  • no-profile-image

    Dexta

    Zelfs de Minister van LNV trok gisteravond in het acht uur journaal vooruitlopend op alle onderzoeken al haar conclusies. Suggestief, beschamend en politiek onwaardig. Tij voor een Motie van treurnis.

Of registreer je om te kunnen reageren.