Redactieblog

338 x bekeken 20 reacties

Foute voorlichting over ESBL-bacterie

De ESBL-bacterie is resistent tegen allerlei soorten antibiotica.

Op 9 april sloegen artsen, biologen en dierenartsen alarm. De kippen kregen de schuld. Onterecht. Dat hadden de ministers Verburg en Klink moeten weten. Nu raakten ze in paniek en schreeuwden op dezelfde dag dat het antibiotica in de pluimveehouderij in drie jaar moest halveren. Niet gehinderd door kennis, zo blijkt nu.

Natuurlijk, de resistente ESBL-bacterie is ernstig. Levensgevaarlijke infecties als gevolg van deze bacterie kunnen niet op de normale methode worden bestreden. Alle hens aan dek is dus noodzakelijk.

Maar niet alleen bij de kippenboeren. Meerdere wetenschappers betoogden vorige week zaterdag in NRC-Handelsblad dat de resistente bacterie slechts voor 13 procent een gevolg is van het eten van kippenvlees. Een gezond mens heeft er trouwens helemaal geen last van. Nee, de besmetting met de ESBL-bacterie komt van alle kanten. Uit het ziekenhuis, met vakantiegangers uit verre landen en gewoon uit onze eigen bodem.

Van de besmettingen komt 87 procent dus niet bij de pluimveehouderij vandaan. Vraag aan minister Verburg en minister Klink: roep dit hard van de daken. Net zo hard als het schreeuwen om het verbruik van antibiotica in te korten.

Dat zal best nodig zijn, maar dan wel op juiste gronden. Dat is nu niet het geval, zo toonden de wetenschappers aan. Verburg en Klink zijn nu verplicht de pluimveehouders recht te doen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank

  Beste Piet, ik ben burger en heb de veehouderij altijd omarmd. Maar sinds eenpaar jaar lees ik berichten en hou e.e.a. bij. Het zijn juist de ontkenningen van de gehele sector en mensen zoals jij waar ik bang van wordt.
  Dus omdat in het buitenland de mensen niets aan ESBL doen hoeven we dat hier ook niet te doen?. Wat een "achterlijke redenering". Ik trek hem even door, radioactiviteit komt van nature ook voor en als een kerncentrale lekt hoef je er daarom niets aan te doen. Het antibiotica misbruik is wel degelijk een probleem, het wordt lieflijk omschreven als een management oplossing.

 • no-profile-image

  Oost west

  Nog knapper dat mensen emigreren naar de andere kant van de wereld om vervolgens de hele dag op een Nederlandse website te "verblijven".

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Nee, Hans. Het is gewoon de zoveelste makkelijke scoringsmogelijkheid van sommige TV-programma's. De sector was inderdaad niet voorbereid op een reactie, publicitair een beetje dom. We zijn namelijk heel hard bezig met dit probleem, een probleem wat in het buitenland keihard ontkent word. Dan wordt er ineens een journaal bulletin aan ESBL gewijd, Nederlanders hebben daar nog nooit van gehoord en vermoeden dat ze na de consumptie van het eerstvolgende stukje kippenvlees dood neervallen. Zie daar, de macht van de media. De sector weet alleen maar verbaasd te stamelen dat ze al zo goed bezig zijn. Vervolgens wordt zelfs uit Brazilië geprobeerd om de Nederlandse pluimveesector in diskrediet te brengen. Google maar eens op ESBL Brazilie, is weinig over te vinden, want wanneer je favela's hebt, kun je je daar beter druk over maken. Toch kwam ik het volgende citaat tegen: "In recent years, the frequency of ESBL-producing K. pneumoniae in Brazilian hospitals has been higher than that observed in many European and US hospitals, accounting for approximately 50 % of K. pneumoniae strains recovered from intensive care units (Kiffer et al., 2005; Paterson & Bonomo, 2005) and related to high mortality rates (Marra et al., 2006)."

 • no-profile-image

  Hans

  Beste Piet, het probleem van de resistente ESBL bacterie speelt in de NL ziekenhuizen anders zou het niet op de NL televisie zijn geweest. En wat overduidelijk naar voren kwam, was dat men in Denemarken minder dan de helft aan antibiotica gebruikt dan in Holland. Dan mag de NL pluimveesector wel roepen dat slechts 13 % van de besmettingen het gevolg is van kippenvlees eten, maar dat heeft op zich met de resistentie niets te maken. Kerel, waarom komt de pluimveesector niet met een overtuigend plan van aanpak, in plaats van te zeggen dat ze slechts voor 13 % verantwoordelijk zijn. Zo gauw ze in het buitenland weten dat je 13% kans loopt op de bacterie door het eten van de NL kippen, dan zijn de rapen gaar

 • no-profile-image

  Liny

  De programmamakers haden ook even moeten nagaan waar het vlees wat ze hebben onderzocht vandaan kwam. Ui Argentinie of Thaliand of zo?
  Lang niet alle vlees wat in de schappen in de supermarkt ligt is van eigen bodem, want onze eigen pluimveehouders zijn aan strenge regels gebonden, maar alles wat je van ver haalt is lekker, en dan geeft het ineens niet meer, wat daar inzit. Produktschap, waar blijft uw reaktie? Waar is onze IKB? Doe daar eens wat aan en bescherm je eigen pluimveehouders tegen foute invoer van buiten. Laat niet iedere onderzoeker zomaar vlees uit een supermarkt halen en dan net doen of het van eigen bodem komt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Beste Hans, in buitenlandse ziekenhuizen (bijv. Frankrijk en Duitsland) worden multiresistente bacteriën in de ziekenhuizen niet bestreden, maar worden als een omstandigheid beschouwd. Over de juistheid van deze keus kun je discussiëren, maar levensbedreigend is deze bacterie pas als de patiënten nauwelijks weerstand meer hebben. Dus in die gevallen waar ook de influenza bacterie erg gevaarlijk is. Die laatste bacterie komt in de normale variant ook nooit in het nieuws, ondanks dat het jaarlijks duizenden doden tot gevolg heeft. Ik pleit er niet voor om dit lakse buitenlandse beleid in Nederland over te nemen, maar het helpt wel om zaken in perspectief te zien. Daarnaast nog je opmerking over Denemarken, in Denemarken wordt een veel bredere range aan medicijnen gebruikt. Dus meer medicijnen die ook in de humane gezondheidszorg gebruikt worden. In Nederland worden minder variaties antibiotica gebruikt, en kan er dus ook voor minder medicijnen resistentie ontstaan. Toch ligt er natuurlijk wel een taak voor de Nederlandse veehouderij, er wordt echter al hard aan gewerkt. Helaas lukt het nog niet voldoende om dit naar de burger de communiceren. En je laatste conclusie klopt niet, 13% vd besmettingen, niet 13% kans. Het is zelfs 0% kans bij voorzichtigheid met rauw vlees. Verder zou ik de media niet al te serieus nemen, die moeten vooral de aandacht trekken.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Door lukraak voorschrijvende doktoren en therapie-ontrouwe patiënten ontstaat ook resistentie. Ook resistentie tegen antibiotica die alleen in de humane geneeskunde gebruik worden. Wat mij betreft mag iedereen weten uit welk land hij of zij vlees koopt, weet wel dat Nederland en Denemarken als weinige landen een redelijke tracking en tracing hebben. Bij vlees uit andere landen is de herkomst grijs. En dan kun je kiezen of je Deens vlees koopt waarbij zieke dieren behandeld zijn met weinig, maar vrij veel soorten, antibiotica of Nederlands vlees waarbij zieke dieren behandeld zijn met iets meer, maar weinig soorten, antibiotica. En Nederland werkt heel hard om het antibiotica-gebruik te laten dalen, wat steeds beter lukt. Persoonlijk vind ik het een ophef van niets, maar dat zal wel komen doordat ik iets meer microbiele kennis heb. De consument vlees moet goed bakken en braden, en dezelfde snijplank niet eerst voor vlees en dan voor sla gebruiken. Iets wat al eeuwen geldt. De veehouder moet op zijn beurt opletten dat hij verstandig met antibiotica omgaat. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid, die van de Nederlandse veehouderij ligt alleen onder een vergrootglas van de dieren-lobby.

 • no-profile-image

  Hans

  "Natuurlijk, de resistente ESBL-bacterie is ernstig. Levensgevaarlijke infecties als gevolg van deze bacterie kunnen niet op de normale methode worden bestreden. Alle hens aan dek is dus noodzakelijk". Citaat van vergaderboer. Dus Dirk jullie eigen AGD bloggers

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Voor Hans, Brasil: Ik bedoel wel degelijk resistentie, in plaats van besmettingen. En resistentie komt maar voor 13 prcent bij de kippen vandaan. Beetje beter lezen, Hans

 • no-profile-image

  Frank

  >>>>Knap als je dat kunt,want esbl bacteriën bestaan niet!
  Wat wel waar is ,is dat ELKE bacterie esbl kan vormen,het is nl een enzym !<<<
  En wat veranderd dat aan het probleem?
  Is het dan nu te rechtvaardigen? De landbouw hoeft helemaal niet uit nederland. De humane gezondheidzorg, microbiologen etc moeten eruit want het ziet er naar uit dat de landbouw een nieuwe verbreding hebben gevonden. Dr. Dirk. Want artsen die jaar in jaar uit waarschuwen rapporten schrijven weten er allemaal niets van. Dit is exact wat mij als burger beangstigd. Overigens heb je wel een punt voor wat betreft het MRSA met dit verschil dat we toch niet zitten te wachten op de mutatie dat het wel een enorm prolbeem gaat vormen. Zoals bijvoorbeeld in USA.

 • no-profile-image

  Hans

  "Van de besmettingen komt 87 procent dus niet bij de pluimveehouderij vandaan. Vraag aan minister Verburg en minister Klink: roep dit hard van de daken. Net zo hard als het schreeuwen om het verbruik van antibiotica in te korten". Vergaderboer je draait om de hete brij heen. Besmetting van wat voor soort ziekte of virus dan ook kan overal vandaan komen, maar het RESISTENT worden van de ESBL bacterie komt wel degelijk uit de pluimveehouderij, en dat is het probleem. Vanwege 100 zieke kippen het hele lot behandelen met antibiotica door het voer, en dan wordt de nieuwste antibiotica gebruikt, die voor humaan gebruik dient te worden gereserveerd, en daar zit de oorzaak van het probleem RESISTENTIE. en dat weet jij ook wel. Een dergelijk stukje schrijven om maar voor het probleem te kunnen weglopen, in plaats van het rigoreus aan te pakken, DOM

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Hans, je lijdt iets te veel onder je overtuiging dat in het buitenland alles beter is. Iets meer in de materie verdiepen voor je reageert zou beter zijn. Veel resistentie ontstaat juist in niet-Nederlandse ziekenhuizen. Daar worden resistente bacteriën nl niet bestreden, maar die woekeren rustig voort. Nederland heeft een uitzonderlijk bestrijdingsplan, en als gevolg daarvan wordt in Nederland veel meer aandacht besteed aan resistentie. Verder blijkt uit onderstaande reactie vooral dat je weinig van de pluimveehouderij afweet.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Frank, dat zeg ik niet, ik benadrukt telkens dat er een taak ligt voor de veehouderij. Ik ben ook blij dat we als kalversector, waar ik in werk, afspraken hebben gemaakt over antibioticagebruik. Afspraken die steeds verder aangescherpt worden. Preventief gebruik is gelukkig al verboden. Daarnaast loopt er momenteel een onderzoek van WUR/LEI in opdracht vd sector naar mogelijkheden voor een verdere verlaging. Het lukt alleen niet om dit naar de burger en de media te communiceren. Bericht na bericht verschijnt over de risico's van vlees eten, terwijl de grens oversteken een groter risico op een besmetting met een gevaarlijker variant bacterie oplevert.

 • no-profile-image

  Hans

  "Van de besmettingen komt 87 procent dus niet bij de pluimveehouderij vandaan. " einde citaat. Dus 13 % van de besmettingen wel. De resistentie wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van antibiotica in de pluimveehouderij. Varkens en koeien behandel je dier voor dier maar bij de pluimveehouderij de hele koppel, anders zouden ze het probleem in wel Denemarken hebben gehad en niet in NL. Frank Dr schrijft: "Het zijn juist de ontkenningen van de gehele sector en mensen zoals jij waar ik bang van wordt. " einde citaat. Typisch sector gedrag, Eerst een TV programma, dan de krant en AGD. zo gauw men een beetje van de schrik bekomen is de ontkenning, er voor weglopen, en zeggen dat het in het buitenland nog erger is, en zo meteen weer ach en wee als het ministerie maatregelen neemt. 't Is verdorie gewoon voorspelbaar.

 • no-profile-image

  Onderschat niet

  Een door de natuur afgedwongen vliegverbod is dus zo gek nog niet.

 • no-profile-image

  boerin

  Te triest voor woorden. De Media regeren al een aantal jaren Nederland ; helaas niet op basis van feiten.
  De wetenschap doet wetenschappelijk onderzoek, gesponsord door bedrijven. Het antwoord staat dus meestal bij voorbaat vast.
  De regerings-leiders gaan op basis van deze info ad-hoc beleid maken. KEN de geschiedenis, en LEER van de fouten uit het verleden. Literatuur studie op literatuur studie geeft geen echt nieuwe onderzoeksresultaten.

 • no-profile-image

  Hans

  Linv en Wim, bij ons in Brasil en ook in Argentinië en Thailand wordt 90% van het pluimvee op kleinschalige bedrijven gehouden. Als er 100 kippen ziek zijn van de 10.000, worden die 100 eruitgehaald. Als er in NL 100 kippen ziek zijn van de 100.000 worden de 100.000 kippen behandeld met antibiotica. Jullie probleem zit 'm wel degelijk in de grootschaligheid. Dus op naar Thaise en Braziliaanse kip in de Nederlandse super, Gezond en lekker!!

 • no-profile-image

  Wim

  Het lijkt een trend te worden dat onze ministers belsissen op grond van de onderbuikgevoelens van het grote publiek. Daarbij trouwens niet gehinderd door enige kennis of voortschrijdend inzicht. Toch verwacht ik niet dat Geda en Ab de pluimveehouders recht zullen doen. Eerder het tegenovergestelde. Zij zullen die kleine groep pluimveehouders (kost vrijwel geen stemmen) onder druk zetten om die 13 % reductie van besmettingen te realiseren. Wanneer je vakantiegangers aanpakt kost het teveel stemmen.

 • no-profile-image

  Hans

  Bericht na bericht verschijnt over de risico's van vlees eten, terwijl de grens oversteken een groter risico op een besmetting met een gevaarlijker variant bacterie oplevert.
  Piet, en al die mensen die in dat buitenland wonen en dat buitenlandse vlees eten, moeten die dan stoppen met het door hun eigen boeren geproduceerde vlees en overstappen op het NL vlees????? Dan zouden ze toch in principe beter het Deense vlees kunnen eten, niet!!!?? Piet, het probleem is niet het buitenland, het probleem is NL en haar exporterende boeren. Een besmetting kun je overal oplopen, maar het is de NL pluimveehouderij die we verantwoordellijk houden voor het resistent worden van de ESBL bacterie

 • no-profile-image

  dirk

  Hans Brasil verdiep je in de materie voordat je grote leugens verkondigd,dat doen er hier op dit forum al veel te veel,dat is de reden dat ik zelden nog reageer!Maar jij wist me toch weer uit de tent te lokken!Vertel eens wat jou overtuigd heeft dat de nl pluimveehouderij verantwoordelijk is voor het resistent worden van esbl bacteriën?Knap als je dat kunt,want esbl bacteriën bestaan niet!
  Wat wel waar is ,is dat ELKE bacterie esbl kan vormen,het is nl een enzym !Doe je huiswerk voortaan beter of zeg gewoon dat de NL landbouw graag ziet verdwijnen!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.