Redactieblog

355 x bekeken

Laagpathogene vogelpest in Duitsland

In het Duitse Parchim is laagpathogene vogelpest van het type H5N2 vastgesteld op een pluimveebedrijf dat vermeerderingsdieren en vleespluimvee houdt en dat tevens een broederij omvat.

Dat heeft heeft de regionale overheid gemeld en is ook door Brussel bevestigd. Het virus kwam aan het licht bij een routinecontrole in het kader van het monitoringsprogramma voor vogelpest. De dieren in het dorp ten oosten van Hamburg vertoonden geen klinische verschijnselen. De besmetting is door het nationaal referentielaboratorium bevestigd. De locatie staat onder quarantaine. Rondom de houderij is een beschermingsgebied van 1 kilometer ingesteld.

Het getroffen bedrijf ligt in Parchim in Mecklenburg-Vorpommern, ongeveer 100 kilometer ten oosten van Hamburg.Op het bedrijf worden 12.500 vleeseenden in drie stallen met uitloop, 3.520 ganzen in één stal met uitloop, 500 vleeskalkoenen in één stal, 80 parelhoenders en 400 opfokhennen gehouden. De laatste uitkomst in de broederij dateert van 20 oktober 2010.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft inmiddels een risico-analyse uitgevoerd, melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Daaruit blijkt dat in de periode tussen 28 september 2010 en 12 november 2010 in totaal 3.940 zendingen met AI-gevoelige dieren of producten uit Duitsland naar Nederland zijn gekomen. Hiervan zijn 10 zendingen uit de regio Parchim gekomen.
In dezelfde periode zijn 5.556 zendingen met AI-gevoelige dieren of producten van Nederland naar Duitsland gegaan maar geen van deze zendingen is naar de regio Parchim gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.