435 x bekeken 2 reacties

Einde aan waterbad in pluimveeslachterijen

Er komt een verbod op het gebruik van elektrische waterbaden. Eind volgend jaar moeten pluimveeslachterijen bedwelmingsmethoden gebruiken die diervriendelijker zijn, vindt minister van landbouw Gerda Verburg.

Vandaag gaf zij de Animal Sciences Group (ASG) de opdracht alternatieven te onderzoeken. Deze studie moet in december zijn afgerond, waarna slachthuizen nog een jaar de tijd krijgen om de nieuwe technieken in te voeren. In een debat in de Tweede Kamer hierover woensdagavond toonden zowel Verburg als het parlement zich onaangenaam verrast door de uitkomsten van een eerder onderzoek van de ASG naar de waterbadmethode. Volgens de onderzoekers is het zeer aannemelijk dat een aanzienlijk deel van de dieren onvoldoende wordt bedwelmd. Dit komt doordat de combinatie van de gebruikte frequentie en stroomsterkte vaak niet optimaal is.

Volgens PvdA’er Harm Evert Waalkens is dat schokkend. "Ik ben echt ontdaan", zei hij. "Dat dit zo heeft kunnen gebeuren." Andere fracties kwamen tot een soortgelijke conclusie. Marianne Thieme (PvdD) wil niet pas in 2010 maar per direct een verbod op deze bedwelmingsmethode.

Eerder gaf Verburg al aan de regels voor waterbaden te zullen aanscherpen. Per 1 september gelden er strengere eisen voor de te gebruiken frequentie en stroomsterkte bij verschillende diersoorten. Verder heeft zij in een brief aan Eurocommissaris Androulla Vassiliou gepleit voor een Europees verbod.

In het debat is ook gesproken over de CO2-verdoving van varkens, een methode die volgens Tofik Dibi (Groenlinks) middeleeuws is. Een meerderheid van de Kamer is echter niet voor een verbod. Wel vindt Waalkens dat er cameratoezicht in de slachthuizen moet komen. Verburg voelt daar niets voor; volgens haar biedt dat geen meerwaarde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joost

  Ik ben niet voor het einde van de waterbad, maar helemaal voor het einde van de pluimveehouderij.
  Waarom pluimvee, ze hebben ja bijna geen veren en die veren die ze hebben zijn in zeer slechte staat.
  Dat je als mens zo je kost wilt verdienen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Mij bekruipt nog steeds een diep gevoelde schaamte over hoe wij met onze mededieren omgaan ter wille van een stukje genot............. Zie de mens...........

Of registreer je om te kunnen reageren.