Redactieblog

455 x bekeken

Vogelpest bij Nederlandse grens

Bij een kalkoenenbedrijf in het Duitse Kleef is vogelpest vastgesteld van het type H7. Het is nog niet zeker of het om hoog- of laagpathogene vogelpest gaat.

Het gaat om een bedrijf met 17.000 dieren, dat op 1 kilometer van de Nederlandse grens ligt. Vermoedelijk veroorzaakt het virus vrijwel geen klinische verschijnselen. Het bedrijf wordt vandaag preventief geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Verdere voorzorgsmaatregelen, zoals het instellen van toezichts- en beschermingsgebieden worden nog niet genomen. Hiervoor moet eerst uit de onderzoeken in het Duitse referentielaboratorium in Greifswald duidelijk worden om welk type vogelpest gaat. De resultaten hiervan worden maandag verwacht.

Het Nederlandse ministerie van landbouw is in afwachting van meer informatie, voordat eventuele maatregelen getroffen worden. Volgens de regelgeving worden bij één uitbraak van laagpathogene vogelpest geen aanvullende maatregelen genomen. Eventuele maatregelen worden per geval besproken. Bij de uitbraak van laagpathogene vogelpest H5N3 in Cloppenburg in december vorig jaar nam LNV wel aanvullende preventieve maatregelen.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) meldt dat er de afgelopen zes weken 31 transporten met vogelpestgevoelige dieren er uit het Duitse deelgebied zijn gekomen. "Het gaat hierbij in alle gevallen om dieren die rechtstreeks naar het slachthuis zijn gegaan", aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.