282 x bekeken 5 reacties

Geen schadevergoeding voor verbod verrijkte kooi

CDA en VVD willen dat pluimveehouders worden gecompenseerd voor het bekorten van de overgangstermijn voor het verbod op de verrijkte kooi in 2012.

Dit kost 3,5 miljoen euro. Landbouwminister Gerda Verburg is echter niet van plan haar portemonnee te trekken. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Aanvankelijk zou er voor ondernemers die al in de verrijkte kooi hebben geïnvesteerd een overgangstermijn gelden van negen jaar. De Tweede Kamer heeft die onlangs met vier jaar bekort, waardoor ondernemers financiële schade lijden.

Volgens CDA’er Joop Atsma is het onrechtvaardig dat pluimveehouders moeten opdraaien voor een plotselinge koerswijziging van de overheid. Verburg, die eerder zelf aangaf dat deze beperking van de overgangstermijn de sector 3,5 miljoen euro kost, is echter niet van plan hen een schadevergoeding aan te bieden.

"Ik ben gekomen met een zorgvuldig voorstel voor 2021", zei zij vandaag. "Uw Kamer heeft dat zelf teruggebracht tot 2017. De nieuwe regeling wordt in april voorgehangen; u kunt dan alsnog uw verantwoordelijkheid nemen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan de boer

  De schrijver 02 apr 2009 Door de aarde je moest je schamen om de boeren op zo'n hatelijke mannier aan te vallen.
  Jij/zij komt stellig uit een achterbuurt en weinig verstand te hebben met de mond vol.
  Verders is het zeer onrechtvaardig dat de pluimveehouders op moeten draaien voor een plotselinge koerswijziging van de overheid en Verburg wil geen schade vergoeding aanbieden. Dat doet mij denken aan de onkosten van miljarden euro's dagelijks die verspild worden aan moslims die niet willen integreren en veel meer vernielen dan dat ze opbrengen, het ziet er zeer donker uit. Geert alstublieft help.

 • no-profile-image

  De Aarde

  Gewoon alle commerciële pluimveehouders met z'n allen in een veel te klein hok proppen, geen bewegingsvrijheid geven, en verder alles mee doen wat ze de dieren ook aandoen. Eens kijken of ze dan nog zo een grote mond hebben deze walgelijke figuren.

 • no-profile-image

  joep verstappen

  In dit land worden voorlopers nog altijd afgestraft!
  Dat zal ook nooit veranderen

 • no-profile-image

  down under

  Hierbij laat ook de politiek, na de consument, zien dat ze een beter dierenwelzijn alleen met hun mond beleiden en er geen extra cent voor over hebben! Fortis en ING worden met MILJARDEN gesteund terwijl er voor zeker net zo veel werkgelegenheid nog geen 3.5 miljoen over is? Een koopje zou ik zo zeggen, en nog goed voor de opiniepeilingen ook! Mijn boerenverstand kan hier niet bij.

 • no-profile-image

  klaaskip

  minister Verburg verschuilt zich mooi achter de tweede kamer om niets te hoeven tebetalen omdat ze weet dat de 3.5 miljoen een schijntje is van de werkeleke schade die wij als voorlopers gaan lijden als deze motie doorgaat dit zal blijken als straks de schade van alle betrokkenen is opgeteld.
  als dit het beleid is die den Haag gaat voeren met afspraken met veehouders weet ik niet of ik nog wel wil investeren in dieren welzijn wat is het volgende 5 kippen per vierkante meter inplaats van 9

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.