Redactieblog

2459 x bekeken

Preventief middel tegen blackhead bij kalkoenen

Het antibioticum pramomycine werkt preventief tegen de zwartekoppenziekte (blackhead) bij kalkoenen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Harold van der Heijden, werkzaam bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Hij deed dit onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of het medicijn ook ingezet kan worden bij een uitbraak van blackhead.

Alle vroeger beschikbare medicijnen tegen blackhead zijn in Nederland verboden, waardoor de ziekte opnieuw opdook. Vorig jaar nog werd de ziekte bij verschillende kalkoenbedrijven vastgesteld.

Van der Heijden ontwikkelde ook twee nieuwe testmethodes die kunnen aantonen dat de parasiet die de ziekte veroorzaakt aanwezig is bij kippen of kalkoenen. Met de bloedtest kan onder meer worden onderzocht hoe wijd verspreid de parasiet bij pluimvee voorkomt. Met de DNA-test toonde Van der Heijden aan dat de parasiet verschillende subtypes kent.

Of registreer je om te kunnen reageren.