452 x bekeken 9 reacties

'Landbouwsector polariseert natuurdebat'

Boerenorganisaties zijn verantwoordelijk voor de polarisatie van het natuurdebat.

Door te verkondigen dat de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ten koste gaat van de voedselvoorziening hebben zij de verhoudingen tussen natuur en landbouw onnodig op scherp gezet, vindt Natuurmonumenten.

De laatste jaren stokt de voortgang van de aanleg van het grootschalige natuurnetwerk EHS, dat in 2018 moet zijn afgerond. Dit is volgens Natuurmonumenten deels te wijten aan de opstelling van de landbouwsector, die zich hier soms fel tegen verzet. Directeur Jan Jaap de Graeff vindt dat agrarische belangenorganisaties de EHS opportunistisch benaderen.

"Toen het slecht ging in de landbouw zagen boeren in de EHS een middel om het beter krijgen", zegt hij. "Maar nu de prijzen omhoog gaan, wordt er uit een ander vaatje getapt onder het mom van: natuur is slecht voor de voedselvoorziening. Over Natura 2000 wordt gezegd dat hierdoor gebieden volledig op slot gaan, maar dat is voor een groot deel mythologie."

Volgens LTO eist Natuurmonumenten, samen met Staatsbosbeheer, ten onrechte het monopolie op het verwezenlijken van natuur op. De boerenorganisatie vindt dat natuur en landbouw elkaar nodig hebben en roept De Graeff op samen op te trekken om particulier beheer te versnellen.

Natuurmonumenten vindt dat het tempo van de verwerving van gronden voor de EHS omhoog moet. Met name de provincies Noord-Holland, Utrecht en Overijssel lopen ver achter op de taakstelling. In Noord-Brabant gaat het een stuk beter. De Graeff is enthousiast over de wijze waarop gedeputeerde Onno Hoes zich inzet voor de realisatie van de EHS.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  "Maar als dat bod er ligt en iemand gaat niet weg, dan moet je ook onteigenen."

  We hebben voor het vastleggen van de EHS afgesproken dat de verwerving op vrijwillige basis zou geschieden. Dus als het bod er ligt en iemand gaat niet weg, dan moet je meer bieden!

  Dat is afspraken nakomen.

 • no-profile-image

  gert

  de mythologie van Jan Jaap de Graeff

 • no-profile-image

  Gaatze

  Ik ben het met jouw eens Zandbergen! Maar ik vrees dat natuurmonumenten dan een landbouwareaal ter grote van zo'n miljoen ha van duitsland zal moeten kopen:p

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Alles wat aan grond nodig is voor de ehs ruilen voor 2 maal zoveel grond van natuurmonumenten, en nieuwbouw betalen uit natuurmonumenten kas voor wie verder wil boeren. Zeker weten dat er binnen een week genoeg grond voor de ehs is.

 • no-profile-image

  evelien v S

  Het is bekend dat er rond de 50.000 ha EHS al is aangekocht, maar niet ingericht! Waarschijnlijk is daar het geld niet voor. Ik denk dat de meeste burgers niet zitten te springen op nog meer natuur, want NL verrommelt nu al helemaal, is de mening van velen. Het lijkt mij meer gepast, dat het Nederlandse EHS beleid eens geevalueerd gaat worden. Na ongeveer 20 jaar lijkt me dat niet meer dan normaal.

 • no-profile-image

  gert

  de grondprijs is in 20 jaar fors omhoog gegaan zegt de Graeff,de salarissen bij Natuurmonumenten waarschijnlijk ook ! zonder een goede prijs gaan de boeren niet weg constateert hij,hij dacht zeker eerst dat de boeren hun grond voor een appel en een ei wilden afstaan

 • no-profile-image

  Boer

  Wat krijgen we nou. Het bericht is in de loop van de dag veranderd?? 14.48 uur de eerste reactie en het bericht is om 18.38 opnieuw geplaatst met een geheel andere tekst. Heel vreemd!

 • no-profile-image

  jos

  Zo zie ik het ook Boer en Gert. Jan Jaap de Graeff heeft niet goed opgelet tijdens de economielessen. Als landbouwproducten duurder worden dan stijgt het redement en dus ook de waarde van de landbouwgrond! Alleen ik vermoed echter dat hij wil in spelen op het sentiement. Nou succes met de huidige recessie, die nog maar aan het begin van zijn cyclus is!

 • no-profile-image

  Janneke v Z

  Het lijkt wel alsof Natuurmonumenten ineens bang wordt dat ze straks helemaal niets meer krijgen, als Brussel Nederland op de vingers tikt voor deze concurrentievervalsing. Wat betekent uberhaupt het eigendomsrecht in NL nog? En wat heb je aan democratisch genomen besluiten als de Provincie er een andere draai aan geeft? Nee, we gaan niet onteigenen, behalve als u niet meewerkt, dan gaan we toch onteigenen. Nou had dat dan maar 10 jaar eerder gedaan. Nu heeft het 15 jaar al boven je kop gehangen!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.