Redactieblog

512 x bekeken

Veel minder kuikens uit vogelpestgebied

Het aantal pluimveestransporten uit de regio Cloppenburg in Duitsland is in een week tijd met ruim 90 procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Vorige week werden nog 255 vrachten pluimvee geïmporteerd vanuit het gebied, terwijl deze week 24 transporten hebben plaatsgevonden. Het gaat hierbij alleen om slachtkuikens. Gebruikspluimvee is deze week niet geïmporteerd uit het gebied.

Hans van Egteren van Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) legt uit dat er veel pluimvee wordt uitgewisseld met Duitse slachterijen. ”In Duitsland worden in een gebied rondom de besmette bedrijven geen exportcertificaten afgegeven. Deze kuikens mogen wel in Duitsland worden geslacht. We hebben afspraken dat de Duitse slachterijen deze kuikens slachten, ook de dieren de bestemd waren voor de Nederlandse markt. Kuikens uit andere gebieden die bestemd waren voor de Duitse slachterijen komen nu naar Nederland. Hierdoor kunnen we overal door blijven werken en lopen we minder risico op het verspreiden van de ziekte”, aldus Van Egteren.

De afname van de importen ligt niet alleen aan vogelpest. Er is normaal ook al sprake van een wekelijkse fluctuatie.

Voorzitter Jan Odink van Nepluvi is tevreden dat er minder pluimvee vanuit het gebied wordt gehaald. ”We hebben wel opgeroepen terughoudend te zijn met de pluimvee-importen. Nu blijkt dat iedereen op zijn hoede is en daar ook gehoor aan geeft.” Odink verwacht niet dat de daling volledig door de laagpathogene vogelpest in het gebied komt. ”Er zijn altijd schommelingen in de importen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.