Foto: Marten Sandburg Fotografie PluimveeAchtergrond

AH stapt over op trager groeiende kalkoen

Albert Heijn stapt over op ‘De nieuwe Albert Heijn kalkoen’. Dit liet de supermarkt weten aan Wakker Dier, die het onder de kop ‘Albert Heijn stopt met de plofkalkoen’ bekendmaakte.

Bij navraag zegt Albert Heijn vanaf 19 september over te stappen op langzamer groeiende kalkoenrassen, de Hybrid Grade Maker en de BUT Prémium. De reden is de verduurzaming van het assortiment.

Duurzame kalkoen

De nieuwe kalkoenen komen uit Frankrijk, waar kalkoenhouders, volgens AH, veel ervaring hebben met duurzame kalkoen. De huidige AH-kalkoenen komen uit Duitsland. De Franse kalkoenen krijgen daar daglicht, plantaardig voer, meer tijd om te groeien en iets meer ruimte in de stal: maximaal 7,2 dieren per vierkante meter in plaats van de huidige 8,5.

Nederlandse sector niet gevraagd

De Nederlandse kalkoensector wil graag de nieuwe kalkoen leveren aan Albert Heijn, zegt Theo Coumans, voorzitter van de LTO/NOP-kring kalkoenhouders, in reactie op de berichtgeving. Volgens de kalkoenenvoorman kunnen Nederlandse kalkoenhouders kalkoenen leveren die voldoen aan de voorwaarden die AH stelt en in de hoeveelheden die AH verkoopt. “Maar Albert Heijn heeft ons niet gevraagd of wij dat kunnen, jammer genoeg.” Coumans zegt zeker te gaan proberen in gesprek te gaan met de grootgrutter.

10 kilo

De kalkoenenvoorman verbaast zich over die bezettingscijfers in het bericht. “In Nederland is de bezetting bij de hennen op slachtleeftijd 4,8 tot 5,2 dieren per vierkante meter, terwijl de slachtrijpe hanen op 2,5 tot maximaal 3 dieren per vierkante meter zitten.”

De kalkoenenvoorman kan zich ook niet vinden in de berichtgeving van Wakker Dier dat een reguliere kalkoenhen bij de slacht na 12 weken 10 kilo weegt. “Hennen wegen op 16 weken ruim 10 kilo.”

Beheer
WP Admin