Pluimveehouderij

Achtergrond 2586 x bekeken

Samenwerken voor sterkere eendensector

De activiteiten van eendencoöperatie VSE in Harderwijk gaan in september over naar eendenproducent Tomassen Duck-To in Ermelo. De leden van VSE hebben hier eind juni unaniem mee ingestemd.

De 4 vermeerderaars, de opfokker, de 2 broederijen en de pakweg 40 eendenmesters, die nu lid zijn en leveren aan VSE, produceren vanaf 1 september voor Duck-To Tomassen. Ook de twee merken van VSE – Kronenhof en Duck Royale – gaan dan naar die eendenproducent in Ermelo.

Directeur Gertjan Tomassen is bezig om zijn slachtcapaciteit uit te breiden, want de aanvoer van slachteenden neemt toe door de samenwerking van 5,2 naar 9,4 miljoen dieren per jaar.

Directeur Gertjan Tomassen verwacht door de samenwerking beter te kunnen concurreren tegen de Poolse en Hongaarse eendensector.</p>
<p><em>Foto: Hans Bijleveld</em>
Directeur Gertjan Tomassen verwacht door de samenwerking beter te kunnen concurreren tegen de Poolse en Hongaarse eendensector.

Foto: Hans Bijleveld

Waarom samen verder?

"VSE zou flink moeten investeren in zijn slachterij of een nieuwe bouwen. Of kiezen voor samenwerking met Duck-To. Die optie biedt het meest perspectief. Overigens werken we al enige tijd samen. Sinds anderhalf jaar doen wij het transport en de aanvoer voor VSE, de broedeieren, eendagskuikens en de slachteenden. Dat transport was de eerste aanzet tot nauwer gaan samenwerken."

Worden vanaf 1 september alle eenden in Ermelo geslacht?

"Dat is wel de bedoeling. We zijn bezig in Ermelo de slachtcapaciteit uit te breiden. Al het vaste personeel van VSE, 38 personen, komt naar Ermelo. Daar gaan we van 70 naar 110 personeelsleden. Een deel van de uitbreiding van de slachtcapaciteit realiseren we door van 5 slachtdagen van 7,5 uur te gaan naar 5 dagen van 12 uur. Het personeel gaat van 5 werkdagen van 7,5 uur nu naar 4 langere werkdagen van 9,5 uur. Ik heb dit met alle personeelsleden individueel besproken. Op een enkeling na stemden ze in met die nieuwe opzet."

Wat is het voordeel van de samenvoeging?

"De Nederlandse eendenmarkt is al enkele jaren moeilijk. We hebben last van Polen en Hongarije. Die kunnen goedkoper produceren, zo’n 10 tot 15%. Wij kunnen met onze Nederlandse eenden concurreren op kwaliteit, maar we mogen niet te duur worden. Door de samenvoeging kunnen we efficiënter slachten, dus tegen een lagere kostprijs. Daardoor neemt onze concurrentiekracht toe. Voor de vleeseendenhouders betekent de samenvoeging de continuïteit van de sector."

Is er ook voordeel bij de afzet?

"Dat verwachten we wel. Duck-To en VSE produceren allebei eend, maar verschillende producten. Wij produceren bijna alleen hele eend, alles diepgevroren. VSE deelt meer dan 20% op en verkoopt zo’n 10% vers. We zetten allebei meer dan de helft van onze producten in Europa af, maar omdat we verschillende afnemers hebben, zijn we niet echt concurrenten van elkaar; hoewel we elkaar natuurlijk wel af en toe tegenkomen bij de afzet.

Door de samenvoeging kunnen we – gestuurd door de vraag – schuiven van hele eend naar opdelen en van vers naar diepvries. En zo de beste prijs uit de markt halen."

Of registreer je om te kunnen reageren.