Pluimveehouderij

Achtergrond 2564 x bekeken

Prijs onder druk in rustige eierhandel

De eierhandel verschilt niet veel ten opzichte van vorige week. Het aanbod aan kooi- en scharreleieren is ruim voldoende, terwijl de vraag ernaar wat tegenvalt.

Mede door het begin van de vakanties valt de consumptie wat tegen. Handelaren verwachten de komende weken weinig verandering.

Het aanbod aan eieren is net als in de afgelopen weken wat groter dan de vraag en dat zorgt voor druk op de prijzen. De retail is behoorlijk rustig omdat de consumptie van eieren vanwege de vakantieperiode en het weer wat minder is. Een ontwikkeling in de markt die ook in de voorbije jaren in deze periode zichtbaar was.

Redelijke vraag vanuit industrie

De vraag vanuit de industrie valt mee. Door de recente prijsverlagingen is het voor de industrie interessant om nu eieren te kopen en in voorraad te leggen. Handelaren melden dat de afzet richting de pakstations juist wat moeizamer is. Hier en daar wordt een vrachtwagen met eieren minder besteld.

Vlottere export

De export naar derde landen loopt vanwege de wat lagere prijzen nu wel wat vlotter. Door de prijsdaling van de afgelopen weken zijn de Nederlandse eieren interessanter om te kopen. Storm loopt het nog niet, maar een verbetering is zichtbaar in de uitvoer van eieren naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten.

Vraag blijft matig

Handelaren verwachten dat de markt in de komende weken niet veel zal veranderen. Het aanbod blijft op hetzelfde niveau hangen, terwijl de vraag vanwege de vakantieperiode zwak blijft. Voorlopig is druk nog niet van de ketel in de eiermarkt.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.