Foto: Tamara Reijers PluimveeAchtergrond

Van Dam praat met EU over status vrije uitloop-ei

Staatssecretaris Martijn van Dam is in gesprek met de Europese Commissie om de status van vrije uitloopeieren langer te behouden voor opgehokte dieren.

Dat zei Van Dam tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Eieren van vrije uitloopdieren mogen maximaal 12 weken als zodanig verkocht worden als de dieren zijn opgehokt. Als de dieren vanwege dreigende vogelgriep langer in de stal moeten blijven, moeten de eieren als scharrelei verkocht worden, waardoor de waarde ervan aanzienlijk daalt.

Termijn verlengen

Van Dam is nu met de Europese Commissie in overleg om de termijn van 12 weken te verlengen. Hij waarschuwt al wel dat een eerder verzoek van Nederland hierom werd afgewezen door de Commissie.

Lees alles over vogelgriep in het dossierVan Dam zei tijdens het debat dat pluimveehouders door de situatie met vogelgriep zeer bezorgd de kerst in gaan. “Gisteren was er nog een uitbraak bij een hobbydierhouder en vandaag is er nog een uitbraak bij een vogelhandelaar in Zuid-Holland. Laten we hopen dat alle pluimveehouders een rustige kerst hebben”, zei Van Dam.

Jacht blijft toegestaan

De staatssecretaris blijft bij zijn besluit om jacht weer toe te staan. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand diende een motie in omdat ze het opheffen van het jachtverbod in verband met vogelgriep onverantwoord vindt. Van Dam zegt zich te laten adviseren door deskundigen op het gebied van vogelgriep en virusverspreiding en dat de afweging om wel of geen jachtverbod in te stellen geen politieke mening is.

Van Dam vertrouwt de deskundigen op hun expertise. “Daarom heb ik ook eerst ook jachtverbod ingesteld. Maar we zijn nu een paar weken verder. Overal waar wilde watervogels zijn, is ook vogelgriep. De deskundigengroep heeft gezegd dat een jachtverbod nog maar een zeer geringe bijdrage levert aan verspreiding van virus. Vandaar dat het het jachtverbod is ingetrokken”, legt Van Dam uit.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin