Pluimveehouderij

Achtergrond 3208 x bekeken laatste update:27 aug 2015

Aanvoer groot, vraag naar eieren goed

De eierhandel was deze week rustig. "Het loopt allemaal rustig door", zo omschrijft een handelaar de situatie. De aanvoer is groot, de vraag goed. Internationaal gebeurt er weinig.

De verwachte opleving van de vraag vanuit Duitsland voor herbevoorrading van de supermarkten bleef deze week, op enkele uitzonderingen na, uit. Mogelijk dat het zeer hete weer vorige week in (Zuid-)Duitsland hierin meespeelde, want bij hoge temperaturen zakt de consumentenvraag zo maar 5 procent in. Pakstations en handelaren merken dat dan een week later en pakstations zagen hun voorraden deze week dan ook licht oplopen. De handel verwacht dat de herbevoorrading van de retail volgende week wel zal gaan lopen, omdat de schoolvakanties dan ten einde lopen en dat de markt wat zal opleven.

De binnenlandse markt vertoont min of meer hetzelfde beeld als de Duitse, hoewel de vraag naar scharrel iets lijkt aan te trekken doordat supermarkten weer wat meer vragen dan de afgelopen weken. Daarentegen loopt de export naar landen buiten de EU moeilijk. Het huidige prijsniveau in Nederland maakt de Nederlandse eieren duur voor derde-landenexport.

Vraag van de industrie was er nauwelijks. De industrie heeft de laatste vier weken flink ingekocht (zich 'volgezogen') om strategische voorraden aan te leggen, om te voorkomen dat ze direct al duurder moeten inkopen als de eierprijs dit najaar volgens verwachting zal stijgen.

Grote vraag is welke invloed de mogelijkheid om eieren naar Amerika te exporteren zal hebben op de eierprijs. En dan met name hoe omvangrijk die export zal worden. Als het blijft bij een paar containers, ofwel vrachtwagencombinaties in de week, zal het effect op de prijs gering blijven.

Hoewel sinds begin van deze week de voorwaarden voor de export van breekeieren naar Amerika bekend zijn, zijn er nog geen voorcertificaten voor deze export aangevraagd bij de NCAE. Voor zover bekend zal de import van Nederlandse breekeieren naar de VS volgende week nog niet plaatsvinden.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

 

Of registreer je om te kunnen reageren.