Pluimveehouderij

Achtergrond 1245 x bekeken

Scharrel verder in de plus; kooi-ei lager

De scharreleiprijzen zijn deze week verder gestegen. Bruine kooi-eieren in de klasse 62 tot 63 gram zijn met 17 cent gestegen en staan nu op €7,21 per 100 stuks. Bij de kooi-eieren is het beeld tegengesteld. Kooi-eieren in de klasse 62 tot 63 gram dalen met 10 cent en komen uit op €5,67 per 100 stuks.

De afzet van scharreleieren loopt vrij goed door. Ook de vraag naar Freiland en andere alternatieve eieren, zoals biologisch, is vrij goed. De industrie verwerkt ook steeds meer scharreleieren en is dus nu ook een factor in de prijsstijgingen van de scharreleieren.

Het is de vraag of en hoe ver de scharreleiprijs nog verder kan stijgen. De indruk bestaat hier en daar dat de top wel zo ongeveer is bereikt. Wat ook niet meehelpt is de uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Barneveld. Er zijn meldingen van afbestelling van eieren voor export naar derde landen in verband met deze uitbraak.

De Europese eiermarkt kent zo langzamerhand een tweedeling. Zuid- en Oost-Europese landen produceren vooral kooi-eieren, waarbij de dieren dus worden gehouden in verrijkte kooi-systemen, terwijl de Noordwest-Europese markt zich vooral heeft ontwikkeld tot een markt voor scharreleieren en andere alternatieve eieren.

Prognose: scharrel stabilisering; kooi stabiel tot dalend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
Totaal overzicht van eieren

Of registreer je om te kunnen reageren.