PluimveeAchtergrond

VVD: Vergoeding als NVWA zich verslaapt

Den Haag – De VVD in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma het besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet terugdraaien om geen keuringswerkzaamheden te verrichten bij pluimveeslachterijen op zaterdag 26 en zondag 27 december 2015.

De Kamerfractie vindt ook dat de NVWA schadevergoeding moet betalen als een keuringsdierenarts zich verslaapt, waardoor een groot aantal werknemers verplicht is te wachten met de productie.

Bezoek 2 Sisters Storteboom

De Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs hebben maandag een werkbezoek gebracht aan pluimveeslachterij 2 Sisters Storteboom. Daar bleek dat de slachterij in samenspraak met Nepluvi een verzoek gedaan heeft aan de NVWA om de slachterijen op Tweede Kerstdag en de zondag daarna te laten draaien. Bij het werkbezoek werd ook melding gemaakt van een incident, waarbij 200 werknemers met hun werkzaamheden moesten wachten totdat de keuringsdierenarts – die zich had verslapen – ter plaatse was. Volgens Nepluvi zijn er afspraken dat dergelijke schade door de NVWA wordt vergoed.

Verdere samenwerking

De Kamerleden vragen staatssecretaris Dijksma of de weigering van de NVWA om te keuren in het weekend na Kerst wel past in de ambitie en missie om een toezichthouder en samenwerkingspartner te zijn. De weigering van de NVWA treft mogelijk de bevoorrading van supermarkten, die wel open zijn op en rond de kerstdagen. De Kamerleden vrezen dat de supermarkten zullen uitwijken naar buitenlandse leveranciers. De VVD’ers vragen zich af waarom de NVWA pas deze week heeft gereageerd op een verzoek, dat al begin augustus is gedaan.

Beheer
WP Admin