PluimveeAchtergrond

Initiatief om schade door vossen terug te brengen

Op sommige bedrijven met uitloopkippen zorgen roofvogels en vossen voor veel uitval. Peter Venhuis, senior specialist pluimvee bij De Hoop, is een initiatief gestart om de schade inzichtelijk te maken en oplossingen aan te dragen.

“Wat kun je doen en wat mag je doen om schade door vossen te beperken? Voor veel pluimveehouders met uitloopkippen is dit onduidelijk. Bovendien verschilt wet- en regelgeving over bijvoorbeeld het jagen op vossen per provincie”, zegt Venhuis, die tevens in het bestuur zit van de Wildbeheerseenheid Tubbergen (Ov.) en coördinator is van de fauna- en biotoopcommissie.

Volgens Venhuis is actie vereist om verdere problemen op uitloopbedrijven te voorkomen. “Ik ken bedrijven waar de uitval door vossen fors is. Dan praat je over meerdere procenten uitval per ronde, alleen al door toedoen van vossen. Ook roofvogels, zoals buizerds, willen nog wel eens een kip grijpen, maar zij doen dat in veel mindere mate”, aldus Venhuis.

Doordat schade door vossen doorgaans niet wordt gemeld, is niet precies inzichtelijk hoe groot het probleem werkelijk is. Venhuis wil daar verandering in brengen en heeft daarbij de steun van LTO/NOP en NVP. Eric Hubers en Gert-Jan Oplaat onderkennen het probleem en willen het graag onder de aandacht brengen van politici. Oplaat is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG, red) en is ook in die hoedanigheid bij dit onderwerp betrokken.

Venhuis roept pluimveehouders op zelf oplossingen aan te dragen tegen het vossenprobleem en fotomateriaal hiervan in te sturen, om zo verdere schade te beperken. Oplossingen en foto’s kunnen gemaild worden naar p.venhuis@dehoop-zelhem.nl. In Pluimveehouderij verschijnt binnenkort een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

Beheer
WP Admin