PluimveeAchtergrond

‘Vaker darmproblemen bij bruine leghennen’

Darmproblemen bij leghennen steken vooral de kop op rond stressmomenten. Met name het begin van de ronde, net na het verplaatsen van het opfok- naar het legbedrijf, en het begin van de legperiode zijn kritieke momenten. Dat zegt pluimveearts Pim Eshuis van DAMB (Dierenartsen Midden-Brabant), die op 29 april een van de sprekers is op de Pluimvee Relatiedag.

Pluimveedierenarts Pim Eshuis vertelt tijdens de Pluimvee Relatiedag op dinsdag 29 april in Barneveld over zijn ervaringen met darmproblemen bij leghennen. De ervaren Eshuis, die sinds 1981 in het vak zit, richt zich daarbij hoofdzakelijk op de dagelijkse praktijk. Pluimveedierenarts Naomi de Bruijn van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer belicht de wetenschappelijke kant van darmproblemen bij leghennen.

“Darmproblemen komen vaak aan het licht als de pluimveehouder klaagt dat de hennen te weinig of juist te veel voer opnemen. Ook ziekte en uitval, natte mest en vuilschalige eieren kunnen wijzen op darmproblemen”, aldus Eshuis. Wanneer hennen stress ervaren zijn ze extra gevoelig voor darmproblemen. Het transport van het opfokbedrijf naar het legbedrijf en de start van de legperiode zijn kritieke momenten, vertelt de pluimveearts. “Juist op die momenten moet je als leghennenhouder goed opletten. Zoals zo vaak blijkt kunnen goed management en goed voer heel veel problemen voorkomen.”

Darmen van leghennen zijn gevoelig. Verschillende bacteriën, virussen, coccidiose en brachyspiren kunnen er problemen veroorzaken. In sommige gevallen leiden darmproblemen tot veel uitval. “Met name als verschillende zaken tegelijk de kop opsteken, kunnen de gevolgen groot zijn. Een coccidiosebesmetting in combinatie met ongewenste clostridiumbacteriën kan bijvoorbeeld voor veel uitval zorgen”, zegt Eshuis. “Coccidiose veroorzaakt gaatjes in de darmwand, waar clostridiumbacteriën in springen. Coccidiose komt zowel voor in de opfokperiode als in het begin van de legperiode. Het blijkt moeilijk om de vaccinatie tegen coccidiose goed aan te laten slaan.”

De pluimveearts merkt in de praktijk dat darmproblemen vaker voorkomen bij bruine leghennen dan bij witte leghennen. “Dat is erfelijk bepaald”, aldus Eshuis, die inschat dat ongeveer twintig procent van alle bruine koppels leghennen te maken krijgen met darmproblemen. “Witte hennen zijn beduidend minder vatbaar voor darmproblemen.” 



Tips op Pluimvee Relatiedag

Tijdens de Pluimvee Relatiedag op 29 april in Barneveld geeft de pluimveearts enkele praktische tips en trucs die leghennenhouders in hun management kunnen toepassen om het risico op darmproblemen bij hun hennen in te perken. 



Meld u hier aan voor de Pluimvee Relatiedag 2014

Beheer
WP Admin