Pluimveehouderij

Achtergrond 5614 x bekeken 2 reacties

'Nieuwe Standaard Kip' identiek aan Gildehoen

Jumbo's Nieuwe Standaard Kip is vrijwel hetzelfde product als het Gildehoen. Wakker Dier is lovend over het initiatief, terwijl de organisatie er de oorzaak van was dat de Weelder Kip destijds verdween.

Nieuwe Standaard Kip van Jumbo is vrijwel hetzelfde product als het Gildehoen, dat een jaar of vier geleden is ontwikkeld door voerbedrijf ForFarmers, broederij Morren en slachterij Esbro. Dat melden bronnen in de markt en Jumbo bevestigt dit.

Het enige verschil is dat Jumbo een iets lagere bezettingsgraad aanhoudt: Jumbo hanteert 30 kilo (13,5 kip) per vierkante meter als norm, het Gildehoen-concept werkt met 33 kilo. De dieren beschikken over afleidingsmateriaal, hebben daglicht in de stallen, krijgen extra graan verstrekt op de vloer en duurzame soja in het mengvoer. Jumbo wil de komende tijd extra aandacht geven aan zaken als fijnstof, geur en ammoniakuitstoot.

Het Gildehoen werd destijds verwerkt bij Interchicken in Bodegraven en onder de naam 'Onze Kip' door C1000 verkocht als duurzaam, diervriendelijk product. Hetzelfde product lag als 'Weelder Kip' bij Coop in de winkel en ook andere supermarktketens verkochten het als duurzaam en diervriendelijk.

Wakker Dier vroeg de Reclame Code Commissie om een uitspraak over de Weelder Kip omdat ze vond dat het product ten onrechte als duurzaam en welzijnsvriendelijk werd gepositioneerd. Ook toen al was één Beter Leven-ster de norm voor de actiegroep. Het orgaan gaf de actiegroep gelijk en de Weelder Kip verdween uit het schap bij Coop en bij C1000 en de andere supermarkten.

Het Gildehoen bleef op de markt.

Laatstgenoemde werd tot nu toe via de Keurslagers en poeliers verkocht. De dieren worden geslacht bij Esbro in Wehl en verpakt bij Nijland in Goor. Esbro en Nijland zijn nu gezamenlijk een van de leveranciers van Jumbo.

Wakker Dier heeft zich zeer lovend uitgelaten over deze kip en stelt dat Jumbo een goede, mooie stap zet richting de verduurzaming. Eén ster blijft echter het streven van Wakker Dier, en die heeft Jumbo's Nieuwe Standaard Kip niet. In een toelichting zegt Hanneke van Ormondt namens de organisatie dat de situatie nu heel anders is. "Destijds werd de kip aangeprezen als duurzaam en zeer welzijnsvriendelijk. De supermarkten hadden geen strategie om hem als basis neer te leggen ter vervanging van de plofkip. Dat is het grote verschil."

Het zal waarschijnlijk ook verschil maken dat Jumbo vooraf heeft overlegd met Wakker Dier. Een goed voorbeeld van 'Als je ze niet kunt verslaan, werk dan samen met ze'.

Laatste reacties

  • koestal

    wakkere kip is ook een goede naam

  • niek brabant

    knap hè we stellen duurzaam in de vorm van emotie tegenwoordig hoger als van duurzaam in de vorm van realiteit. net zo als de uitspraak van ormondt zo'n onzin. eerst mag aanprijzen als duurzaam en welzijnsvriendelijk niet, maar als het voor vervangen van plofkip is si het ineens weer wel duurzaam en welzijnsvriendelijk. praat niet zo'n onzin wakkerdier !

Of registreer je om te kunnen reageren.