Pluimveehouderij

Achtergrond 2816 x bekeken

Struisvogelboerderij houdt 15e open weekend

Struisvogelboerderij Monnikenwerve in het Zeeuwse Sluis houdt met Pinksteren voor de 15e keer open weekend.

Toen Susanne de Bruijckere in het Zeeuwse Sluis op een binnenlandse vakantie enkele struisvogels zag lopen, was ze meteen verkocht. „Ik vond die dieren zo mooi. Ik was meteen verliefd op ze.” In 1997 kocht ze 50 jonge vogels. Al snel zag ze haar hobbyproject uitgroeien tot een volwaardige bedrijfstak. Inmiddels houdt het bedrijf 175 struisvogels en is er een boerderijwinkel en een theehuis. Ook verzorgt De Bruijckere rondleidingen op het bedrijf. Met Pinksteren houdt ze voor de 15e keer open weekend. De struisvogelhoudster verwacht zo’n 3.000 bezoekers.
Jullie zijn in 1997 met struisvogels begonnen. Hoe zag het bedrijf er voorheen uit?
'Wij hadden destijds een akkerbouwbedrijf van 45 hectare. Die tak is er nog altijd, al hebben we nu wel zo’n 5 hectare ingeruimd voor de struisvogels. Mijn man is verantwoordelijk voor de akkerbouwtak en ik run de struisvogelboerderij. Al komt hij er niet onderuit om mij te helpen met de werkzaamheden voor de struisvogeltak."
Hoe heeft de struisvogelboerderij zich ontwikkeld?
"We zijn begonnen met 50 jonge vogels. Binnen een jaar zijn we ook bezoekers gaan ontvangen. Mensen waren zo nieuwsgierig, dat we de toeristische tak goed op poten hebben gezet. Inmiddels hebben we zo’n 175 dieren, is er een boerderijwinkel en hebben we een theehuis. De struisvogelboerderij is uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak."
De dieren worden gehouden voor de eieren en het vlees?
"Dat klopt. We gebruiken de eieren voor verschillende doeleinden. We kunnen ze hier ook uitbroeden in onze broedmachine. Op jaarbasis slachten we zo’n 100 dieren. Dat gebeurt bij een erkend slachthuis, hier in Sluis. Nog ieder jaar groeit het aantal geslachte dieren."
Jullie zijn flink gegroeid en hebben ook veel dierkennis opgedaan.
"Ja, inderdaad. We gaan zo nu en dan naar Zuid-Afrika om andere struisvogelhouders te bezoeken. We zijn benieuwd hoe zij daar bijvoorbeeld omgaan met pootproblemen of met de dierverzorging tijdens de kritische eerste weken. We kunnen van elkaar leren en verruimen zo onze kennis."

Met Pinksteren houden jullie alweer voor de 15e keer een open weekend. Wat kunnen bezoekers verwachten?
"We zijn druk met de voorbereidingen. Het worden drie gezellige dagen. Bezoekers krijgen een rondleiding op ons bedrijf en kunnen struisvogelhamburgers proeven. Ik verwacht zo’n 1.000 bezoekers per dag te mogen ontvangen, 3.000 in totaal dus."

 

Struisvogelboerderij Monnikenwerve is op 26, 27 en 28 mei geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Bezoekers zijn welkom aan de Hogeweg 1 in Sluis.
Meer weten over het bedrijf van Susanne de Bruijckere? Klik hier.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.