Pluimveehouderij

Achtergrond 1114 x bekeken

Mergelland Hoen terug in Zuid-Limburg

Noorbeek - Met paard en wagen wordt komende vrijdag het bijna vergeten Mergelland Hoen vanuit het Belgische Land van Herve teruggebracht naar Zuid-Limburg. Het ras stamt af van de Gallische oerkip de Gauloise en zet na lange tijd weer voet op Limburgse bodem.

Dat maakte het Genootschap Herve/Mergelland Hoen woensdag bekend. Het Mergellandhoen wordt in België de Herve Hoen genoemd.

Dit hoenderras verdween door de opkomst van productievere kippenrassen nagenoeg uit de driehoek Maastricht-Aken-Luik, waar het dier vroeger in weiden en op erven rondscharrelde. In Wallonië en Vlaanderen komen er nog slechts enkele honderden van voor. Een fokprogramma moet de toekomst van dit hoenderras in Limburg veilig stellen. ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.