Pluimveehouderij

Achtergrond 1283 x bekeken

'Windstreek is niet het zoveelste nicheproduct'

Bij vleeskuikenhouder Robert Nijkamp in Raalte staat het welzijn van zijn vleeskuikens hoog in het vaandel. Hij wil de komende jaren het nieuwe concept Windstreek, uit het project ’Pluimvee met Smaak’ op zijn bedrijf realiseren.

Robert Nijkamp is vleeskuikenhouder in Raalte. Hij heeft 75.000 vleeskuikens en daarnaast nog 35 melkkoeien. Nijkamp draaide mee in het project 'Pluimvee met smaak' van de WUR, dat ten doel had nieuwe innoverende duurzame stalsystemen voor vleeskuikens te ontwerpen.

Vanwaar uw belangstelling voor dit project?
"Ik heb altijd oog gehad voor het welzijn van vleeskuikens. Een jaar of vijf geleden heb ik contact gezocht met de WUR omdat ik extra leefruimte wilde creëren voor de vleeskuikens in mijn stal. Ik had ideeën om hoogteverschillen te maken in de stal, om zo meer ruimte en meer afleiding voor de dieren te krijgen. Toen later het project 'Pluimvee met Smaak' werd opgezet, vroegen ze mij om mee te draaien."

Hoe verliep dat?
"In het begin zaten we met grote groepen van 15 tot 20 personen bij elkaar om ideeën te inventariseren en te ontwikkelen: vertegenwoordigers van onder meer de Dierenbescherming, consumentenorganisaties, supermarkten, stalinrichters en voerleveranciers. In de volgende fase hebben we in kleine groepen de ontwerpen uitgewerkt. Dat heeft het ontwerp Windstreek opgeleverd. Met dat ontwerp ga ik verder aan de slag samen met Interchicken, een pluimveevleesverwerker, landschapsbureau Vista, Wageningen UR en Sommen ventilatie & automatisering."

Wat is de bedoeling?
"Ik hoop te zijner tijd een stal te bouwen volgens dat ontwerp. Maar eerst moet meer onderzoek worden gedaan. We hebben een subsidieaanvraag lopen. Het stalontwerp gaat uit van natuurlijke ventilatie. In 90 procent van de gevallen kun je daarmee uit de voeten, maar we moeten ook die laatste 10 procent afdekken."

Hoe lang duurt het nog voor die stal er staat?
"Ik durf nog geen inschatting te maken. We hebben nog zeker anderhalf tot twee jaar onderzoek nodig. En dan zal het nog zeker wel een jaar duren voor je de vergunningen rond hebt."

Hoe wordt het vlees uit het nieuwe systeem in de markt gezet?
"We willen niet het zoveelste nicheproduct in de markt zetten. Het mooie van de Windstreek is dat de stal eigenlijk geschikt is voor alle categorieën vleeskuikens: biologisch, gangbaar, Volwaard of wat dan ook."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.