Pluimveehouderij

Achtergrond 393 x bekeken

Praktijk wil verder met duurzame ontwerpen

Enkele pluimveehouders en andere partijen willen verder met de ontwerpideeën voor integrale duurzame productie van vleeskuikenvlees en eieren.

Dit bleek vrijdag tijdens een afsluitende bijeenkomst van Wageningen UR Livestock Research in Bunschoten van de projecten Pluimvee met Smaak en Well-Fair Eggs. Beide projecten waren verkenningstochten naar integrale duurzame productiesystemen, waarbij allerlei geledingen betrokken waren, zoals pluimveehouders, onderzoekers, dierenbescherming en burgers. Meerdere ontwerpsessies bij Pluimvee met Smaak leverden twee houderij-ontwerpen en enkele productconcepten op, bij Well-Fair Eggs was het resultaat ook twee houderij-ontwerpen.

Een consortium van een Drentse legpluimveehouder, een pluimveedierenarts en een installateur wil het ontwerp ’Eggsphere’ (een 1-leeftijd houderijsysteem) verder ontwikkelen, terwijl een Overijsselse vleeskuikenhouder met een pluimveevleesverwerker, een leverancier van stalcomputers en een landschapsarchitectenbureau verder wil met het ontwerp ’De Windstreek’.

Beide groepen hebben ingeschreven voor een SBIR-subsidie voor een technisch commerciële vernieuwing. Bij de toekenning van deze subsidie wordt dit keer in de landbouw erg gelet op landschappelijke inpassing. Voor het eind van dit jaar wordt bekend of deze aanvragen door de eerste selectie heen komen.

In Bunschoten werd de de brochure van Pluimvee met Smaak ’Duurzame kip krijgt vleugels’ aangeboden aan een vertegenwoordiger van het ministerie van EL&I, opdrachtgever en financier van beide projecten. De brochure van Well-Fair Eggs is in de maak.
Meer informatie over beide projecten staat op de websites: www.pluimveemetsmaak.wur.nl en www.wellfaireggs.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.