Pluimveehouderij

Achtergrond 271 x bekeken

Britse Kamercommissie: meer actie tegen illegale eieren

Londen – De Britse Kamercommissie voor plattelandszaken (Defra) is teleurgesteld over het gebrek aan vooruitgang bij het beschermen van Britse eierproducenten tegen de invoer van illegale eieren volgend jaar. De commissie wil daarom van Defra-minister Caroline Spelman weten welke maatregelen ze straks concreet gaat nemen.

De commissie stelt in een brief aan Spelman 'dat onze eierproducenten meer 450 miljoen hebben uitgegeven om aan het legbatterij-verbod in de EU te voldoen'. Spelman maar vooral haar staatssecretaris Jim Paice roepen al tijden dat ze harde maatregelen zullen nemen tegen de invoer van eieren uit landen die nog legbatterijen hebben. Tot nu toe is echter niet duidelijk geworden welke acties er dan wel op de agenda staan. Eerder suggereerde Paice een eenzijdige invoerstop maar dat stuit volgens hem zelf waarschijnlijk op te veel juridische problemen.

De branche-organisatie British Egg Industry Council heeft berekend dat na 1 januari nog ongeveer 84 miljoen leghennen met een wekelijke productie van een half miljard eieren in legbatterijen zullen verblijven. Voorzitter Anne McIntosh van de Defra-kamercommissie: "Het is travestie dat lidstaten die twaalf jaar de tijd hadden om zich voor te bereiden toch in staan gesteld worden om de eerste EU-regels op het gebied van dierenwelzijn te overtreden."

Of registreer je om te kunnen reageren.