Pluimveehouderij

Achtergrond 657 x bekeken 1 reactie

Pleidooi voor snijmaissilage op Rav-lijst

De vleeskuikenstudieclub Bornerbroek zit met smart te wachten op een positieve reactie van het ministerie van EL& I op het verzoek om snijmaissilage als ammoniakreducerende maatregel op te nemen in de Rav-lijst.

Vorig najaar heeft de studieclub – 20 vleeskuikenhouders met bij elkaar 2,7 miljoen kuikens – een Rav-nummer aangevraagd. Basis daarvoor vormde een AGS-rapport waaruit blijkt dat kuikens houden op snijmaissilage leidt tot een halvering van de ammoniakuitstoot ten opzichte van houtkrullen of stro.
In eerste instantie kreeg de studieclub nul op rekest, omdat op de Rav-lijst vrijwel uitsluitend technische maatregelen worden opgenomen. Er staats slechts een enkele managementsmaatregel op de lijst, want die zijn niet te controleren, zo is het argument.

De studieclub heeft aangegeven dat deze managementsmaatregel wel te controleren is. Betrekkelijk eenvoudig zelfs. Volgens vleeskuikenhoudster Ginie Sligman uit Markelo (Ov.), voorzitster van de studieclub, kunnen vleeskuikenshouders aan het eind van het jaar precies aangeven wanneer ze in het komend jaar kuikens opzetten. ,,Er kan dan kort na elke opzet een officiële instantie komen controleren of de kuikens op snijmaissilage zitten.’’
,,Die controlekosten willen wij best betalen, want dat kan makkelijk uit. Zelfs met die controlekosten is gebruik van snijmaissilage veel goedkoper dan een investering in welke technische maatregelen om ammoniakuitstoot te reduceren dan ook.’’

Eén reactie

  • no-profile-image

    keutelboer

    Zou goede zaak zijn als dat kon . En zou de mest aan einde van de ronde geschikt zijn om te vergisten .Dan zou de snijmais 2 keer dienst doen . En dan rest product als mest afzetten of indrogen en als brandstof gebruiken .Belangrijk om dit uit te zoeken . Kan kostprijs weer lager maken als de mogelijkheden groter worden .

Of registreer je om te kunnen reageren.