Pluimveehouderij

Achtergrond 602 x bekeken

Veel werkplezier in nieuwe Freilandstal

Martijn en Teunie Bloemendal breidden hun gemengde bedrijf in Kootwijkerbroek (Gld.) uit met een nieuwe Freiland-stal voor 22.400 hennen. Ze namen de stal in oktober in gebruik. Hoe doen de kippen het tot nu toe? Boerderij.nl vroeg Martijn Bloemendal naar zijn bevindingen.

Martijn Bloemendal, hoe bevalt het werken in de nieuwe stal?
„Het is hartstikke leuk. De kippen doen het goed en zijn bovendien erg mak. Qua arbeid is het ook meegevallen. Het is alleen jammer dat de voerprijzen zo hoog zijn en dat de eierprijzen tegenvallen. Nu moet ik zeggen dat de hoge eierprijzen in de vorige winter misschien ook niet realistisch waren. Maar hopelijk worden de prijzen binnenkort wel wat gunstiger.”

Hoe doen de kippen het?
„De technische resultaten zijn prima. Het legpercentage is 95 procent. Ik moet ook Broederij Ter Heerdt en Rijnvallei hiervoor een compliment maken. Zij hebben mij prima begeleid. De kippen waren snel gewend in de stal en gingen ’s avonds met behulp van de dimbare systeemverlichting ook gemakkelijk op stok. Dat werkt uitstekend.”

Wat is het percentage buitennesteieren?
„Dat schommelt zo rond de 1 procent. Dat is goed te overzien. In de eerste productieweken lag het percentage iets hoger, zo rond de 1,5 tot 2 procent. Ik heb geen last van grondeieren. De eieren die niet in de nesten worden gelegd, vind ik allemaal terug in het systeem. Tijdens de eerste controleronde kan ik het gros van de buitennesteieren meteen al meenemen. Dat bezorgt me weinig extra werk.”

Hoe is het gesteld met de ventilatie in de stal?
„Daar was ik in de eerste weken niet tevreden over. Na de ingebruikname van de stal begon het al snel te vriezen. In het begin was het ’s nachts te koud in de stal. Het was soms maar 11 graden. Ik was het ook niet gewend om met een warmtewisselaar te werken. Het heeft wel wat moeite gekost om deze goed te laten draaien. Gelukkig gaat dat nu goed. Overdag is de staltemperatuur 18,5 graden. ’s Nachts is het met 14 graden wat koeler. De mest mag van mij nog wel wat droger. Ik zit nu op 55 procent. Dat is eigenlijk net niet genoeg voor de DEP. Door het vochtige weer is het op dit moment lastig om de mest droger te krijgen.”

Maken de kippen goed gebruik van de uitloopmogelijkheden?
„De kippen waren vrij snel gewend aan de stal. Ik heb dan ook al snel de wintertuin open gedaan. Ik moet zeggen dat ze veel gebruik maken van de wintergarten. Die zit soms tjokvol. Nu de sneeuw weg is, gaan de kippen ook weer naar buiten. Zelfs als het plenst, dan lopen ze nog steeds in de buitenlucht. Ik was gewend om met kooikippen te werken. Met Freiland-kippen werk je op een heel andere manier. Maar dat bevalt me uitstekend. Ik maak ’s ochtends voor mijn plezier een rondje door de stal.”

U hebt de stal in eigen beheer gebouwd. Had u het, met de kennis van nu, achteraf anders gedaan?
„Ik had de stal zeker weer in eigen beheer gebouwd. Het volièresysteem bevalt ook goed, al heb ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal. Mijn vrouw, die wat kleiner is, en ik hebben een uitstekend overzicht op de kippen. Als ik het nog een keer over mocht doen, dan had ik alleen het stroomdraadje langs de zijwanden minimaal vijf centimeter hoger geplaatst. Het strooisel in de stal komt er nu al snel tegenaan.”


Bekijk hier de foto's van de Freilandstal van Martijn Bloemendal.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.