Pluimveehouderij

Achtergrond 501 x bekeken 4 reacties

Subsidie verbeteren dierenwelzijn

Het ministerie van ELI heeft een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen om het welzijn van dieren binnen de Nederlandse veehouderij te verbeteren.

De regeling heet dan ook: Verbetering dierenwelzijn. De aanvraag voor de subsidie dient de pluimveehouder in via de Gecombineerde opgave. Met slechts kleine aanpassingen kan het welzijn van dieren al verbeterd worden. Daarom wordt er subsidie gegeven voor enkele verbeteringen in de vleesvarkens- en vleeskuikensector. De maatregelen hoeven niet doorgevoerd te worden in alle stallen: toepassing in enkele hokken of een enkele stal is ook mogelijk. De uitbetaling is per dierplaats. De maatregelen moet u heel 2011 uitvoeren, dus vanaf 1 januari 2011. De investeringen zijn niet subsidiabel, de managementmaatregelen en bijvoorbeeld de kosten van het monteren van nieuwe voorzieningen wel.

Maatregelen vleeskuikens

• U kunt alleen in aanmerking komen voor subsidie als u de cursus ‘voetzoollaesies bij vleeskuikens’ van het Cursuscentrum Dierverzorging in Barneveld succesvol heeft voltooid.
• Het strooien van tenminste 1 kg turf per m² in de stal, per koppel, gedurende de maanden januari, februari, maart, oktober, november en december van het jaar van aanvraag van de steun.
• Het strooien van tenminste 0,5 kg turf per m², aangevuld met het strooien van tenminste 0,5 kg houtkrullen of stro per m², in de stal, per koppel, gedurende de maanden januari, februari, maart, oktober, november en december van het jaar van aanvraag van de steun.
• Het voorkomen van watervermorsing door het controleren en aanbrengen van nieuwe drinksystemen.
• Het aanbrengen en schoonmaken van opvangbakjes onder bestaande drinksystemen.
• Het handhaven van de volgende staltemperatuur op de hoogte van de dieren, waarbij de stal tevens voorzien is van een automatisch temperatuurregistratiesysteem met temperatuursensoren die de temperatuur op de hoogte van de dieren meten.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  weet niet

  Afgelopen jaar op verzoek mensen gehad (werkten op het spelderholt) die onderzoek deden naar voetzoolleasies. Strooi al 10 jaar 0,7 kg houtkrullen en strooi nooit bij, of er moet al een waterlijn gebarsten zijn zodat de zaak blank heeft gestaan. (Gelukkig bijna nooit voorgekomen, snel afkloppen dus). Heb gewoon drinklijnen met lekbakjes en laat de dieren incl. 2 of 3 keer uitladen boven de 3kg. worden. De dame en heer van het onderzoek vertelden me dat ze eigenlijk nog nooit zo'n groot koppel met zo weinig leasies hadden gezien. (2% kreeg code I, dat is de lichtste aantasting verder waren ze helemaal schoon van welke aantasting dan ook onder de poten). Ik verzekerde hen dat dit beeld jaarrond hetzelfde was en heb hen uitgenodigd ook de andere stal eens te komen onderzoeken en daar was het resultaat identiek.
  Wat ik nu wil zeggen is het volgende: Het welzijn in mijn hok is optimaal, anders had ik niet zo weinig van die leasies onder de dieren toch. Registratie van temperatuur en op de juiste hoogte hangen van de sensoren geen probleem. Dan hoef ik toch niet zo'n cursus te volgen met het risico dat je van de wijs wordt gebracht in je management. Wat een flauwekul dat je dan met die turftroep aan de gang moet!
  Het is allemaal verkapte bemoeiienis van de overheid. Je moet dit, je moet dat en allerlei figuren strijken weer centen op voor de controle en dat moet uit de SECTOR komen wordt dan gezegd.
  En dus vind ik dat ik wel in aanmerking moet komen voor die vergoeding voor het juist houden van mijn dieren.
  Maar dat zal ik en vele collega's met mij waar het ook zeer goed gaat voor wat betreft voetzoolleasies wl op mijn buik kunnen schrijven.
  In ieder geval komt op mijn bedrijf geen turf want volgens mij brengt dit weer risico's van besmettingen met zich mee omdat ik denk dat bijvoorbeeld zo'n product met walking floors wordt getransporteerd, of het komt uit Rusland (want daar wordt ook heel veel van die troep via scandinavie weggesleept), en dat risico wil ik uitsluiten.
  Houtkrullen koop ik bij een bedrijf in Zaandam en wordt gemaakt uit resten van gezaagd hout uit Zweden en daarmee loop je de laagste risico's.
  Stro in opslag met muizen of zelfs ratten geeft ook risico's, dus in mijn ogen is het een verkeerde regeling.

 • no-profile-image

  linda

  symptoombestrijding! de intensieve veehouderij maakt neer kapot dan je lief is. misselijkmakend dat in dit artikel tips worden gegeven hoe je subsidie op kan strijken om dierenwelzijn te verbeteren en tegelijkertijd melden dat je het niet in alle stallen hoeft te doen. (rest verwijderd. RB)

 • no-profile-image

  boer kip

  een cursus gaan volgen voor onzin die door de overheid verzonnen is.
  ja verzin het maar , daar in den haag
  waar partijen zitten die alleen maar onzin uit praten zoals de parij voor de dieren .
  geen wonder dat ze niet verder komen dan de oppositie, eigenlijk horen alle partijen met minder dan vijf zetels al helemaal niet thuis in de tweede kamer
  en linda er is in nederland nog nooit iemand overleden door de Q-koorts,dat is weer door een paar huisartsen erbij verzonnen want deze mensen hadden al een ziekte beeld.net ala die partij van jouw.

 • no-profile-image

  Consument

  De intensieve veehouderij is overal van zeer groot belang. Dit is van belang om dat de enigste manier om het milieu vriendelijk en voor het welzijn van het dier en ook de mens, het beste is! De dieren moeten onder goede omstandigheden gehouden kunnen worden. Anders is het onbetaalbaar om aan de eisen te voldoen. De dierenhouderij is van zeer groot belang voor de ecologie. Er wordt door mensen tegen aan geschopt zonder redelijke argumenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.