Pluimveehouderij

Achtergrond 327 x bekeken

Moeilijke discussie

Mannelijke eendagskuikens in de leghennenhouderij zijn een gevoelig punt.

De mannelijke eendagskuikens worden na het bepalen van het geslacht vernietigd. Jaarlijks worden in Nederland 30 miljoen eendagskuikens gedood. In een groot meerjarig onderzoek wordt gekeken naar een oplossing. Naast dubbeldoelkippen wordt het zichtbaar maken van het geslacht van een ei als optie onderzocht. Hiervoor zijn transgene kippen nodig. Deze methode is uit maatschappelijk onderzoek naar voren gekomen. Maar transgene dieren en producten liggen heel gevoelig. Kijk maar naar de discussie rond stier Herman en dat transgene gewassen in Europa niet worden geaccepteerd.

Hiervoor heeft de WUR in het onderzoek extra veiligheidsmarges ingebouwd: twee keer moet maatschappelijk onderzoek uitwijzen of dit echt de weg is om het probleem op te lossen. De vraagstelling die hierbij wordt gekozen is van essentieel belang. Bij de keuze tussen 'een paar transgene kippen of 30 miljoen kuikens doden' is een keuze tussen twee kwaden. De ethische discussie hierover is niet eenvoudig. Maar zeker is dat Nederland hier nu nog niet klaar voor is.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.