Pluimveehouderij

Achtergrond 526 x bekeken 4 reacties

Acute snot-uitbraak in Deurne

Op een vermeerderingsbedrijf in Deurne (Noord Brabant) is een besmetting vastgesteld van acute snot (infectieuze coryza).

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Het PPE heeft een ophokplicht ingesteld in een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf. formeel kan dit pas ingaan op 11 spetember, maar het PPE adviseert de dieren meteen binnen te houden.

Volgens Henk Hulsbergen van het PPE is de infectie vastgesteld bij een koppel zeer jonge dieren die nog maar net verplaatst was vanaf het opfokbedrijf. “We weten de herkomst nog niet. De verplaatsing was nog niet gemeld in het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP)”, aldus Hulsbergen.

Officieel moeten verplaatsingen binnen drie dagen worden gemeld. Hulsbergen: “Er gaat wel eens iets mis, maar een verplaatsing is toch binnen een week a tien dagen wel gemeld in het systeem.” Hulsbergen hoopt maandag meer duidelijkheid te hebben over de herkomst van het koppel.

Het is voor het eerst dat acute snot in Brabant opduikt. Vorig jaar kampte de Gelderse Vallei met een aantal uitbraken. Acute snot heeft productiedaling en uitval gedurende enkele weken tot gevolg. Pluimvee kan over een besmetting heengroeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  wat is nu de nieuwswaarde van dit bericht? zie het als een griepje zonder enige zoonose risico's voor de volksgeondheid. als ik persoonlijk ben is boerderij.nl de gehele agri sector aan het ombrengen door zulke nieuwsberichten openbaar te maken om zodoende de gehele sector in een verkeerd daglicht te zetten. blij dat ik geen lid ben van een peperduur blad zonder nieuwswaarde

 • no-profile-image

  De Ambtenaar

  Snot-uitbraak in Deurne, hoe komt het dat dit pas nu naar buiten komt ?? Ik heb collega`s die zeveren de hele dag !!!

 • no-profile-image

  boerke

  ik ben blij dat ik abonnee ben van een paar objectieve /onpartijdige bladen, die ons eerlijk voorlichten wat er zich afspeelt, zowel Agd als Boerderij

 • no-profile-image

  Marcel

  Wat is dit toch voor een ophef ??
  Ik heb medelijden met het bedrijf wat het treft. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat het mogelijk elders is besmet (nog erger voor het bedrijf) Ik vind persoonlijk dat de handelaar die de hennen en hanen heeft verkocht met een vergoeding mag aankomen bij de getroffen vermeerderaar !
  en een tip voor jullie weer de boel opblazen denk eerst eens aan de vermeerderaar

  Marcel

Of registreer je om te kunnen reageren.