Pluimveehouderij

Achtergrond 251 x bekeken

Resultaten bacterietests rechtstreeks naar productschap

De erkende laboratoria die salmonella- en campylobacter-analyses doen voor het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaan de uitslagen van hun analyses vanaf 1 oktober rechtstreeks doorsturen aan het productschap.

Dit heeft het PPE bekendgemaakt.

In het kader van een actieplan tegen salmonella en campylobacter nemen alle schakels in de legsector, pluimveevleessector en kalkoensector periodiek monsters. Deze worden door erkende laboratoria geanalyseerd. Tot nog toe melden deze de uitslagen alleen aan de bedrijven waar de resultaten vandaan komen. De bedrijven zijn verplicht de uitslagen, zowel positieve als negatieve, door te geven aan het PPE.

Het schap wil nu de gegevensdoorgifte vereenvoudigen door de laboratoria de analyseresultaten naast de bedrijven ook rechtstreeks aan het PPE te laten melden. Het schap stelt dat ook onder die nieuwe omstandigheid de vertrouwelijkheid van de gegevens blijft gewaarborgd.
Het productschap verzamelt deze informatie in het kader van het actieplan om als het nodig is maatregelen te kunnen nemen tegen de besmettingen met deze bacteriën.

Het PPE rapporteert op basis van deze gegevens regelmatig over de voortgang met betrekking tot de salmonella- en campylobactersituatie aan de Europese Unie. Zoals bekend vereisen Europese regels een uitbanning van deze schadelijke bacteriesoorten.

Ook subsidie-aanvragen bij de Europese Unie voor het bestrijdingsprogramma salmonella worden op deze gegevens gebaseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.