Pluimveehouderij

Achtergrond 268 x bekeken 1 reactie

Flexibele salmonella-eis verwacht

De Europese Commissie kiest waarschijnlijk voor een flexibele invulling van het nulcriterium voor salmonella in vers pluimveevlees.

Dat schrijft Arjan van Dijk, lobbyist voor het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) in Brussel. Het nulcriterium salmonella zou moeten ingaan op 1 januari 2011. Het betekent dat er geen salmonella mag voorkomen in 25 gram vlees. Volgens Van Dijk is het de commissie inmiddels wel duidelijk dat een absolute nulnorm niet realistisch is. Er zijn zeer veel soorten salmonella en het is onmogelijk die allemaal uit te bannen.

De Nederlandse pluimveesector is ver met de uitbanning van de belangrijkste soorten. Er geldt een regeling voor ruiming met daaraan gekoppeld vergoeding voor ruiming.

De grootste problemen zijn er de laatste tijd met Salmonella java. Onlangs is weer een vermeerderingsbedrijf besmet bevonden. De drie weken oude dieren zijn door de eigenaar op eigen kosten geruimd.

Het is onduidelijk wat er gebeurt na 1 januari als koppels vleeskuikens besmet blijken te zijn met salmonella. De kans bestaat dat dergelijke koppels al of niet op kosten van de pluimveehouder moeten worden geruimd en naar Rendac gaan. "Als het om bijna slachtrijpe koppels gaat kan dat het faillissement betekenen van de vleeskuikenhouder", stelt Henk Hulsbergen van het PPE.

NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. "We moeten er voor zorgen dat in de hele EU de zelfde regels gelden en worden nageleefd. Wij streven er naar dit soort ruimingen nu juist te voorkomen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    herkauwer

    Men leert het potjanpeter ook nooit! Na alle ruimingsellende, die strijk en zet altijd gepaard gaat met gedwongen faillissementen, bedrijfssluitingen en veel, erg veel, menselijk leed, moet het voor eens en altijd gedaan zijn met deze barbarij. Het is verdomme heel goed mogelijk om smetvrij dieren te kweken. Of anders stopt men er subiet helemaal mee. Want het gaat wél om de omgang met LEVEN en de voedselproductie voor Mensen Ja? Daar kan ook ouderling Wolleswinkel geen hout aan veranderen!

Of registreer je om te kunnen reageren.