Pluimveehouderij

Achtergrond 252 x bekeken 3 reacties

'Dierwelzijn is in ieders belang'

Producenten, dierenrechten- en milieuverenigingen en supermarkten moeten allianties aangaan in plaats van elkaar te verketteren, vindt PPE voorzitter Bart Jan Krouwel. Dat is de sleutel tot een beter betalende consument.

Duurzaamheid staat bij Bart Jan Krouwel hoog op zijn agenda. Zijn antroposofische inslag heeft hem geleerd anders naar dingen te kijken. ,,We moeten af van het vriend-vijand denken. Iedereen heeft hetzelfde maatschappelijk belang als het bijvoorbeeld gaat om dierenwelzijn. Ook de meest intensieve pluimveehouder.’’

,,Eén van de eerste vragen die ik na mijn benoeming tot voorzitter aan medewerkers en bestuurders van het Productschap stelde, was wie onze zogenaamde vijanden zijn. Daar moeten we namelijk mee gaan praten, hen deelgenoot maken van onze uitdagingen en daar vervolgens samen aan gaan werken. Ik zie grote kansen in het smeden van allianties tussen bijvoorbeeld producenten, dierenrechten- en milieuverenigingen en supermarkten in plaats van elkaar te verketteren. Uiteindelijk moeten we ook de consument overtuigen. We weten dat als het prijsverschil tussen gangbaar en duurzaam te groot wordt, de consument afhaakt. Dat betekent dat je moet werken aan onterecht grote prijsverschillen, maar dat betekent ook dat als blijkt dat de consument niet bereid is de prijsconsequenties van duurzaam te dragen, ze ook niet moeten zeuren over productiemethodes. Andersom: als de prijs van gangbaar te laag is om te kunnen investeren in welzijn dan zal de consumentenprijs omhoog moeten om investeringen in welzijn en duurzaamheid mogelijk te maken.’’

Lees het volledige interview in Pluimveehouderij van vrijdag 13 augustus 2010.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Laten ze eerst maar eens gaan praten met Jan v Drie die de kalvermarkt in Nederland in handen heeft, hij wil geen kalveren meer hebben onder de 35 kilo, dus lichter kunnen we afmaken, en geen kalveren met een een zijdige kleur, dus Jersey en Brown Swiss of ander ras dood spuiten, en als het moet gaan zoals in de VS, daar spuiten ze de kalveren een maand voor het afkalven af, dieptriest

 • no-profile-image

  Jeroen

  Boer,kom op zeg, dat kalf krijg je wel voorbij die 35 kg. Als dat je niet lukt,(uitzondering van 1 kalf na, wat dan ook begrijpelijk is dan men die niet wil)moet je eigen kalveropfok nog eens goed onder het licht houden.
  En met gekleurd komt vast ook wel een oplossing, een uitdaging voor een ander bedrijf! Door blokkade/eisen ontstaan nieuwe bedrijven.

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  Bart Jan Krouwel heeft de goede instelling (zo lees ik het artikel) ik hoop dan ook van harte dat we over (pak hem beet) 2 jaar jaar kan constateren dat wat Bart Jan Krouwel nu profeteert wij daar ook iets positiefs van kunnen merken (portomonee). Ik hoop en wens dan ook dat hij zijn woorden kan omzetten in concrete daden !!
  Maar ik reken erop dat hij daar nog een hele zware dobber aan gaat krijgen, en niet in de laatste plaats door de verdeeldheid onder ons de producenten.
  Denk aan bijv aan vermeerderaar versus mester het wantrouwen is vaak groot !!
  En wat denk je van de inkopers van de (groot) winkel bedrijven, belijden met de mond gaat nog wel maar als het op het uitvoeren aankomt ............. ook die willen het liever nog meer marge......
  Maar ik wil niet negatief eindigen, Bart Jan van harte heel veel succes gewenst !!! zet hem op !

Of registreer je om te kunnen reageren.