Pluimveehouderij

Achtergrond 192 x bekeken

Week 30: bodem eiermarkt nabij

Het beeld op de eiermarkt blijft nog wel wat tegenvallen, maar het lijkt er wel op dat de bodem zo langzaamaan bereikt is. Overigens is dit ook niet bijzonder, want nog lagere eierprijzen dan men nu realiseert lijkt bijna niet mogelijk.

Een enkel pakstation rekent er wel op dat de eierprijzen deze week mogelijk nog wat dalen, maar gevoelsmatig oordeelde men toch iets positiever over het beeld op de eiermarkt dan in de afgelopen periode.

Het iets positievere beeld van de eiermarkt is mogelijk omdat de vraag naar eieren weliswaar nog wat tegenvalt, maar langzaamaan wel iets aantrekt. De eierconsumptie is overigens nog steeds niet erg groot.

Het eieraanbod is nog steeds behoorlijk ruim, waarbij vooral het aanbod S-eieren erg groot is. S-eieren zijn nu erg moeilijk te vermarkten. Dat zou dus betekenen dat de opzet van jonge legrijpe hennen weer is opgelopen, waardoor ook het eieraanbod in de S-klasse ruim blijft.

Overigens zouden er ook wel meer oude kippen geruimd worden, maar aan de ene kant ontbreekt het aan voldoende slachtcapaciteit en aan de andere kant leveren uitgelegde hennen ook niet bijster veel op. Begin 2010 leverden oude bruine leghennen nog ongeveer €0,25 à €0,30/kg op en nu nog €0,05/kg. De prijzen van witte uitgelegde kippen liggen op dit moment zelfs nog lager.

Om over de eiermarkt toch nog positief te eindigen: er werd opgemerkt dat de vraag van derde landen en dan vooral van het Midden-Oosten wel wat aantrekt.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.