Pluimveehouderij

Achtergrond 209 x bekeken

Week 29: slapte alom op eiermarkt

De situatie op de eiermarkt is deze week over het algemeen niet bijster veel gewijzigd. Wel valt op dat vooral de S- en M-eieren wat meer in prijs lijken te dalen dan de L- en XL-eieren. Dit wordt veroorzaakt door het aanbod van lichte eieren, dat wat ruimer is dan dat van zware eieren.

Enkele pakstations melden dan ook dat de prijzen van de wat zwaardere vrije-uitloopeieren en scharreleieren nu eigenlijk eerder zouden moeten oplopen dan dalen. Het lijkt er echter op dat een stabiele prijsontwikkeling bij deze eiersoorten het hoogst haalbare is.

De vakanties spelen een belangrijke rol bij de huidige vraag naar eieren, want komende week is ook de regio zuid aan de beurt en dat heeft uiteraard invloed op de vraag naar eieren, niet enkel van de retail, maar uiteraard ook van de eiproductenindustrie.

De eiproductenindustrie is sowieso niet bijster actief op de eiermarkt en zal enerzijds vanwege de lage eierprijzen van de afgelopen tijd voor het merendeel vol met eieren zitten, maar anderzijds zullen er mogelijk ook eierverwerkers zijn die in verband met de vakantie de deuren even zullen sluiten.

De laatste tijd was de vraag naar eieren vanuit derde landen sterk opgelopen, vanwege het lage prijsniveau. Nu valt op dat ook de interesse van die landen afneemt omdat men even voldoende eieren in huis heeft. Daar komt nog bij dat over drie weken de ramadan voor de deur staat en dan neemt de vraag in landen waar men ramadan houdt in ieder geval af.

Al met al opnieuw een wat tegenvallend beeld op de eiermarkt.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.