Pluimveehouderij

Achtergrond 253 x bekeken 12 reacties

Wat is honger?

Miljoenen landbouwhuisdieren lijden volgens de actiegroep Varkens in Nood honger en dorst.

Het betreft ouderdieren die vleeskippen voortbrengen en fokzeugen. In de sector weet iedereen dat de discussie niet nieuw is, maar nu pakken landelijke media als De Volkskrant en Nova er fors mee uit. Dat betekent dat de intensieve veehouderij opnieuw negatief in het nieuws komt.

Of alle verwijten van Varkens in Nood terecht zijn is de vraag. Van echte honger is volgens de wetenschap geen sprake. De dieren lijden aan vraatzucht: ze willen de hele dag door eten,. LTO noemt het dan ook onwenselijk meer te gaan voeren: dat doe je bij mensen toch ook niet? Dit argument schiet echter tekort. De dieren zijn, zoals Varkens in Nood stelt, wel degelijk geselecteerd op vraatzucht. De nakomelingen moeten immers zo snel mogelijk groeien.

Ook irritatie dat de actiegroep in komkommertijd handig toeslaat, is niet zinvol. Als de inhoud voor de maatschappij schokkend is, moet de sector ervoor zorgen dat de consument beter weet hoe het zit, en waar mogelijk aan verbetering werken. Er zijn voorbeelden van bedrijven die luisteren naar kritiek en erop inspelen, zoals initiatiefnemers van de Volwaard-kip, die langzamer groeit maar beter smaakt. Daar moet diezelfde kritische consument dan alleen wel voor willen betalen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jorien

  Een reactie op de vraag of de verwijten van Varkens in Nood terecht zijn: alle cijfers en bevindingen in het rapport zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, onder andere van diezelfde wetenschappers die volgens dit stukje niet echt honger zouden hebben. Meestal gaat het dan om varkens, niemand durft echt te beweren dat kippen op een rantsoen van nog geen 40 procent van hun dagelijkse behoefte geen honger hebben. Maar ook de varkens, zo stelt ASG wetenschapper Leenstra in een rapport uit 2007, hebben wel degelijk honger. Hun rantsoen kan tot 40 procent worden ingeperkt, en dat driekwart van hun leven. Ook leenstra betitelt dat als ernstig ongerief, sterker nog: ze stelt dat honger de hoogste mate van ongerief toegekend krijgt: een 8 op een schaal van 1 tot 8.

  Waar Varkens in Nood tegen protesteert is niet alleen de honger zelf, maar het hele systeem dat is gecreeerd omdat we selecteren op snelle groei. Terecht wordt hierboven opgemerkt dat de sector dit probleem toch echt zelf gecreeerd heeft.

  In het Besluit welzijn productiedieren is vastgelegd dat dieren niet mogen lijden onder het voedsel dat ze krijgen, maar de sector overtreedt deze wet op grote schaal. Wij zijn blij dat programma's als NOVA aandacht besteden aan dit schrijnende probleem.

  Met vriendelijke groet,

  Jorien de Lege
  Stichting Varkens in Nood

 • no-profile-image

  H de Waal

  Zolang de vee-industrie een industrie is waarin jaarlijks 500 miljoen(!) dieren, alleen al in Nederland, worden vermoord en op een schandelijke manier worden gehuisvest, kunnen de veehouders zich eruit proberen te praten wat ze willen, maar tegen zulke aantallen van massamoord valt elk tegenargument weg natuurlijk. Dieren mag je nooit honger laten lijden, die eerste levensbehoefte ben je als weldenkend mens verplicht tegenover een dier wat volledig van je afhankelijk is. Als jij als mens gaat bepalen dat een dier geen eten of water krijgt omdat dat jou uiteindelijk meer winst oplevert, dan ben je als individu echt heel erg diep gezakt.

 • no-profile-image

  spuit

  Eentje van na de hongerwinter denk ik

 • no-profile-image

  Varkens in Love

  Dat zal niet lukken Lie. Hans Baaij en zijn vrinden hebben zich een genetisch gemanipuleerd oor aan laten meten, dat alleen signalen opvangt die de kassa doet rinkelen. Dat rinkelen horen ze dan weer wel.

 • no-profile-image

  exact

  het lijkt welgrachtengordelpraat

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hans Baay, directeur van Stichting Varkens in Nood, zegt letterlijk (!!!!) in de Nova-uitzending (19.25 minuten) "Krijgen ze meer te eten dan Ploffen ze eigenlijk uit elkaar" (Dan denk ik aan die engelse vrouw die zich pas geleden heeft doodgegeten:) Is dit dan wat de Stichting Varkens in Nood wil? Of!!! zijn ze bezig met een heksenjacht op varkensboeren die toch echt het beste voorhebben met hun varkens, waar ze tenslotte afhankelijk van zijn???

 • no-profile-image

  Jonas

  Het is te gek voor woorden dat de redactie van Boerderij/agd dergelijke berichtgeving van varkens in nood serieus neemt! Volkomen negeren als zulke wartaal uitgeslaan wordt!

 • no-profile-image

  exact

  Wonend in een ivoren toren met voeding uit een gecertificeerde fabriek. Verduisterende zonnebril op, oogkleppen erlangs en een paar flinke oordoppen.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Hebben jullie afgelopen winter de berichtgeving over de Oostvaardersplassen óók gevolgd, Josien? Het ging hier weliswaar niet om varkens maar wèl om dieren.... toch?

 • no-profile-image

  Komkommertijd

  Bij Varkens in Nood weten ze wat eenzijdige diëten inhouden. Zo groeit bij Youp vooral de buik, bij Hans de neus en bij Georgina de uier.

 • no-profile-image

  Harm

  Uiteraard dient de sector de consument van goede informatie te voorzien. Maar de sector hoeft niet te reageren wanneer een stichting telkens maar weer met verdraaide rapporten zwaait. Dieren in de intensieve veehouderij lijden GEEN honger. Zij worden gehouden aan een dieet om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit zou bij grote aantallen mensen een voorbeeld moeten zijn. Het is de mens in de westerse wereld die lijdt aan vraatzucht. En dan niet alleen in de zin van eten!!!

 • no-profile-image

  Lie

  Ik heb Nova gekeken en goed geluistert naar de wetenschapper en kan alleen maar concluderen dat 'Varkens in nood'(Hans Baaij) het onderzoek verkeerd hebben geinterpreteerd en het zou 'Varkens in nood' sieren omdat dan nu ook toe te geven want we luisteren naar de wetenschapper!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.