Pluimveehouderij

Achtergrond 396 x bekeken 7 reacties

'Welzijn in biologische houderij verder omhoog'

Om het welzijn van biologisch gehouden melkvee, schapen en geiten verder te verbeteren, heeft Wageningen UR een nieuwe verbeteragenda opgesteld.

Doel hiervan is een verdere aanscherping van de doelen die drie jaar geleden zijn opgesteld. Zo zijn er in de afgelopen jaren ontwerpen gekomen voor melkveestallen die geschikt zijn voor het houden van biologisch melkvee in familiekuddeverband. Nu is volgens de aanbevelingen van de Wageningse onderzoekers het moment gekomen om ook echt te starten met het houden van koeien in familiekuddes.

Ook wordt aanbevolen om biologisch melkvee een onbeperkte weidegang te geven. Daarmee kan de sector zich werkelijk onderscheiden van de gangbare melkveehouderij, zo wordt gesteld. Biologische melkveehouders moeten volgens de onderzoekers niet beknibbelen op de weidegang.

Andere aandachtspunten zijn: een alternatieve bestrijding van uierontsteking, een betere aanpak van leverbot en betere houderij-omstandigheden om onthoornen overbodig te maken. Dit laatste heeft weer vooral betrekking op het stalsysteem. Verder wordt aanbevolen om structurele aandacht te geven aan het toezicht op de welzijnsprestaties. Nu is die er niet, noch bij Skal, noch bij dierenartsen. De invoering van behandel- en verbeterplannen voor dierenwelzijn en gezondheid is eveneens een aanbeveling, net als de training van veehouders ten behoeve van een betere omgang met hun vee.

Voor de geiten- en schapenhouderij wordt eveneens een reeks aanbevelingen gedaan om het welzijn en de houderij van de dieren te verbeteren. Voor de melkgeitenhouderij komen diverse aanbevelingen terug die ook zijn gedaan voor de melkveehouderij. Zo wordt aanbevolen om de weidegang zo royaal mogelijk te maken. Ook is er een discussie gaande over het onthoornen van de dieren. Voor de levende export van bokjes is ook een alternatief nodig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als ik dieren moet houden op de manier van ruim 50 jaar geleden, was ik onmiddelijk gestopt. Dat doe je geen boer aan en geen dier aan. Als je het dier geeft wat voor haar het beste is, dan is de discussie kort. Ik moet er niet aan denken dat de koeien met horens in die mooie stallen rond botsen. Nu is het heel rusig, geen stres en alle koeien kunnen rustig eten en slapen en zeker rustig rond wandelen in de stal. Een koe buiten lijkt leuk maar dat is maar een paar dagen per jaar dat het mooi weer is. Nu krijgen ze het voer wat ze nodig hebben. Daardoor gaat de productie ook enorm omhoog, de koe voelt zich heel goed. Goed voeren is alles, dit bepaalt de gezondheid!! Als een koe medicijnen nodig heeft, krijgt ze de beste medecijn! Niet andersom, eerst met zwakke middelen proberen, als het niet helpt dan de goede gebruiken, dat doe je een mens niet aan maar ook een dier niet!

 • no-profile-image

  koetje

  Dan moet ik als dom Fries boertje ook nog een vreemde taal gaan leren Hans,ik bedoel ik heb al moeite met het Nederlands.

 • no-profile-image

  Hans

  Óh, maar dan wil ik je toch een riem onder het hart steken, Fries praten ze overal ter wereld, en dan gaat het altijd over koeien. Maar zeggen ze van 't Kan net!!!!, dan moet je gewoon doorduwen.

 • no-profile-image

  Consument

  Als die schreeuwers ook die biologische melk drinken die vele malen duurder is, hebben ze recht van spreken. Maar de vraag is, is de melk van betere kwaliteit en waar zou ik het liefst koe zijn? Ik wil hier niemand afbreken, maar het verschil is dag en nacht, en de prijs ook. Helaas als iets zeer goed is beginnen ze er op te spuwen! Maar iedereen mag kopen wat hij wil!

 • no-profile-image

  Hans

  Precies Koetje en die 60% drinken ze niet eens zelf op. Maar waarom ga je dan eigenlijk niet een gedeelte van die 25% produceren?

 • no-profile-image

  hans

  Hey veehouder, zoals jij het omschrijft, hoe het in je stal er aan toe gaat, zouden er een hoop Brazilianen wel in jou stal willen wonen, die willen direct wel ruilen. En melk van jou koeien willen ze ook wel drinken. Het punt is gewoon dat je in Holland produceert, en die Hollanders willen melk drinken van koeien met hoorns, die in de wei lopen. Kijk, als je nou je geïmporteerde (kracht) voer in melk omzet, daar waar dat voer vandaan komt, zou je geen last hebben van die bemoeials, of als je dat voer nou direct stuurde naar dat land waar je melkconsumenten wonen, om daar de omzetting te realiseren, zou je ook geen last hebben. Maar jullie zoeken Holland uit, daar groeit je krachtvoer niet en zit je klant niet, en dan laat je vanwege die omzetting in Holland daar ook nog een hoop stront achter, geen wonder dat die bemoeials zo moeilijk doen, toch!!!!

 • no-profile-image

  koetje

  Hans,Nederland importeert 25 % van zijn zuivel en exporteert 60 %,op de grens toeteren ze even naar elkaar.Het vreemde is dat de consumenten op die 25% lang zo kritisch niet zijn dan op die 60%.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.