Pluimveehouderij

Achtergrond 249 x bekeken

Russen houden grens dicht voor pluimveevlees uit VS

De Russische autoriteiten blijven de grens gesloten houden voor import van Amerikaans pluimveevlees.

Dat meldt persbureau Ria Novosti. De Russen houden het vlees sinds begin dit jaar tegen omdat de Amerikanen gebruik maken van een desinfectiemethode met chlorineoplossingen aan het eind van de slachtlijn. Amerika en Rusland hebben hier de laatste maanden veel over gepraat. Ondanks optimistische verklaringen over een spoedige heropening van de grens hebben de Russen dat nog steeds niet gedaan.

Amerikanen wassen pluimveevlees met een oplossing van 20 tot 50 milligram per liter chlorine. De Russen accepteren deze techniek niet en willen niet verder gaan dan een maximale concentratie van 0,5 milligram chlorine.

De Amerikanen denken dat de Russische landbouwlobby tot nu toe heeft voorkomen dat de Russen de grens heropenen voor het pluimveevlees. Ondanks dat de grenzen zijn gesloten loopt de binnenlandse prijs voor pluimveevlees in Rusland nauwelijks op. De Russen zijn er in geslaagd om de eigen productie met 17 procent op te voeren.

Vorig jaar was de zelfvoorzieningsgraad van de Russen 75 procent. De VS dekte 80 procent van de importbehoefte. Voor 2010 had de VS oorspronkelijk een quotum van 600.000 ton. Oorspronkelijk dachten de Russen dat ze nog vier jaar nodig zouden hebben voor ze een zelfvoorzieningsgraad van 100 procent zouden hebben.

Rusland heeft de mogelijkheid open gehouden om te snijden in importquota voor dit jaar, maar heeft dat nog niet gedaan, ondanks de groeiende productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.