Pluimveehouderij

Achtergrond 645 x bekeken

Nico Bolder

Ing. Nico Bolder heeft op vrijdag 28 mei 2010 afscheid genomen van het Centraal Veterinair Institituut (CVI) in Lelystad.

Nico Bolder (63) nam afscheid van het CVI tijdens een afscheidssymposium ’Nico en Salmonella, friends forever!’.

Nico Bolder trad na zijn opleiding Voedingsmiddelentechnologie in 1972 in dienst bij de afdeling Technologie van IPS ’Het Spelderholt’ in Beekbergen als assistent onderzoeker. Hij werkte onder meer aan de bepaling van het watergehalte in kip en het beengehalte in separatorvlees. In 1979 stapte hij over naar de afdeling Microbiologie, waar hij al snel in aanraking kwam met Salmonella in kip, naast microbiologische kwaliteit en houdbaarheid van pluimvee, eieren en eiproducten. Met de overgang van ’Beekbergen’ naar Lelystad in 1995 bleef de aard van zijn werkzaamheden aanvankelijk gelijk, maar na verloop van tijd verdween in de afdeling Bacteriologie het kwaliteitsonderzoek meer naar de achtergrond en kwam de nadruk te liggen op de voedselveiligheid, met als belangrijkste werkgebied salmonella in pluimvee. Vooral de laatste ruim tien jaar heeft Nico Bolder veel tijd besteed aan de strijd tegen Salmonella java en later ook campylobacter in de vleeskuikenhouderij. De hordenaanpak tegen Salmonella Java, door sommigen de ’bolderaanpak’ genoemd, is succesvol gebleken en heeft verschillende bedrijven van hun Salmonella java-probleem verlost.

Nico Bolder gaat met prepensioen. Hij blijft ad hoc beschikbaar voor consultancy.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.