Pluimveehouderij

Achtergrond 303 x bekeken 3 reacties

‘Meteen bellen met LNV’

Vleeskuikenhouders krijgen het dringende advies van hun bestuurders om per direct, maar uiterlijk vóór 17 juni 2010 contact op te nemen met het LNV-loket om voor een hogere bezettingsnorm in aanmerking te komen.

Alle kuikenmesters hebben afgelopen week een brief van het ministerie van Landbouw gehad. Daarin wordt ze gevraagd zich te melden indien ze na invoering van de EU vleeskuikenrichtlijn meer dan 33 (!) kilo per vierkante meter willen gaan houden. Melding is noodzakelijk voor het mogen houden van 42 kilo per meter en óók voor het mogen houden van 39 kilo. Dat betekent dat in de praktijk iedereen zich moet melden.

Door aan te melden voor 42 kilo houdt de vleeskuikenhouder alle opties open. Kuikens bij een lagere bezettingsgraad houden kan immers altijd nog. De komende dagen stilzitten kost de vleespluimveehouders in de toekomst ontzettend veel geld.

Melding is klusje van niks

LNV wil van de kuikenhouders voor de melding de volgende gegevens: het relatie- en KIP-nummer, het stalnummer, de adresgegevens van de stal, de gekozen bezettingsdichtheid (39 of 42 kilo), de bruto oppervlakte van de stal in vierkante meters en het bouw- of verbouwjaar van de betreffende stal.

Na tijdige aanmelding kan dan na invoering van de welzijnsrichtlijn in ieder geval op 39 kilo worden begonnen. Pluimveehouders die kiezen voor een bezetting boven 39 kilo krijgen na de aanmelding een AID-controle. Deze entreemonitoring voor de 42 kilonorm heeft als voordeel dat geen gegevens over de afgelopen twee jaar overlegd hoeven te worden. De welzijnsrichtlijn verlangt dat over twee jaar uitvalscijfers overlegd worden. Aangezien die er in de meeste gevallen niet zijn, wordt daar bij de entreemonitoring overheen gestapt.

Het LNV-loket van Dienst Regelingen is bereikbaar onder (0800) 22 333 22.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  F.Jansen

  Waarom moet dit nu weer telefonisch gemeld worden. We leven toch echt in het digitale tijdperk. Onbegrijpelijk!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jan Brok

  Beste Vleeskuikenhouders.
  Een correctie op het artikel, na aanmelding MAG U ALTIJD starten met 42 kg / m2 de AID moet dan t.z.t. aantonen dat u niet aan de gestelde voorwaarden voldoet o.a. IKB of andere gelijkwaardig eisen.
  Voor op en aanmerkingen ga naar: MELDPUNTVLEESKUIKENS@NVPLUIMVEEHOUDERS.NL
  Jan Brok secretaris Nederlandse Vakbond Pluimveehouders

 • no-profile-image

  JPBierema

  Ik probeer het eerst digitaal, per telefoon geeft altijd het risico dat men beweert niet te zijn gebeld. Het blijven natuurlijk overheidsdienaren die ook een foutje kunnen maken.
  Wordt dan wel een heel duur foutje!
  En de aanmelding zal vast beter gaan dan de Gecombineerde Opgave, want dat was ronduit ... !

Of registreer je om te kunnen reageren.