Pluimveehouderij

Achtergrond 407 x bekeken

Chinese bieslook de grond in

Een medewerkster van de ecologische boerderij Sterrenland in Twello plant Chinese bieslook.

Chinese bieslook is anders dan gewone bieslook. Het smaakt naar knoflook en wordt vooral gebruikt in de Aziatische keuken. Sterrenland is een zorgboerderij. Sinds 1979 wordt er biologische groente geteeld, elk jaar meer dan zestig verschillende soorten. De groente wordt in de boerderijwinkel en in groentepakketten verkocht. Daarnaast is er een kruidentuin en worden er geregeld workshops georganiseerd. Foto Ruben Meijerink

De familie Landwehr in het Groningse Roodeschool oogst de eerste vroege aardappelen. De vroege aardappelen zijn onder plastic gegroeid, zegt Henk Landwehr, die samen met zijn vrouw Sylvia en hun kinderen Dirk en Tineke het bedrijf runt. "De kwaliteit van de aardappelen is goed, maar de opbrengst is wat lager dan in andere jaren. We telen verschillende gewassen op 25 hectare. Alle gewassen verkopen we in onze eigen groentewinkel Goudgewas. Dat vergt veel planning met zaaien en poten van vroege en late rassen." Foto Jannes Wiersema

Landbouwminister Gerda Verburg vult de schappen van Albert Heijn in Baarn met de eerste dozen Rondeel-eieren. De eieren hebben drie sterren in het Beter Leven-keurmerk van de supermarkt. De Rondeel-stal is ontwikkeld door onderzoekers van Wageningen Universiteit in samenwerking met de pluimveesector en burgers. De eerste stal is half april bevolkt met kippen. Foto Wil Groenhuijsen

Klanten van Goertz Asperges bekijken de oogstrobot ZZ Comet (links) en de aselectieve oogstmachine Chrisje op een demonstratie in Mariahoop. Beide machines vielen in de smaak bij aanwezige telers, stelt uitgangsmateriaalleverancier Franc Goertz. "De Chrisje haalt veel rommel uit de bedden, dat is goed voor de kwaliteit." Beide machines komen in 2011 al op de markt. Telers moeten rekenen op prijzen tussen de 60.000 en 80.000 euro. Het aspergeseizoen eindigt aan het eind deze week. Foto Jan-Paul Kuit

Droogte trekt diepe scheuren in Groninger klei. Het heeft er dit weekeinde amper geregend, de groei van gewassen loopt achter en aardappelen hebben vocht nodig voor knolzetting. Foto Jannes Wiersema

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.