Pluimveehouderij

Achtergrond 366 x bekeken

CPE wil zo snel mogelijk controle nieuwe richtlijn

Het Controlebureau Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) wil zo snel mogelijk starten met de controle op de nieuwe Europese handelsrichtlijn voor pluimveevlees.

Dat meldt CPE. Directeur Paul Smakman van de CPE verwacht dat de controles medio juli of augustus van start kunnen gaan. De nieuwe EU-richtlijn die sinds 1 mei in werking is getreden schrijft voor dat pluimveevlees dat bevroren is geweest niet meer als vers mag worden benoemd in de handel.

Er gaat één uitzondering gelden. Pluimveevlees mag, om bepaalde be- en verwerkingen mogelijk te maken gedurende maximaal 24 uur bewaard worden bij een temperatuur van minus 8 graden Celsius. Een dergelijk product mag nog wel als vers worden aangeduid. Het ministerie van landbouw werkt nog aan de definitieve implementatie van deze laatste regel.

"Als het zo ver is willen wij als CPE alle bedrijven een brief sturen dat onze controles van start gaan", aldus Smakman. Het CPE controleert de naleving van deze richtlijn bij importeurs, slachterijen en verwerkers van pluimveevlees. Het CPE voert sinds 2007 de controles uit op de handelsnormen van de EU. Het bureau nam die controles over van de AID. Overtreders worden tuchtrechtelijk vervolgd. De tuchtrechter kan volgens Smakman boetes opleggen tot maximaal 7.200 euro per overtreding.

De nieuwe EU handelsrichtlijn is er gekomen op aandringen van de Europese pluimveevleesverwerkers. Door de eis te stellen dat bevroren vlees binnen de EU niet meer als vers mag worden aangemerkt, wordt het voor de grote exporterende landen van bevroren vlees een stuk moeilijker om hun product in de EU af te zetten.

De Europese pluimveevleesindustrie had de laatste jaren veel last van importen van bevroren vlees uit Brazilië en Thailand. Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi juicht dan ook toe dat het CPE al op korte termijn de naleving van de nieuwe richtlijn wil gaan controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.