Pluimveehouderij

Achtergrond 294 x bekeken 4 reacties

Pluimveehouders voor tuchtgerecht

Vijf pluimveehouders ontvangen binnenkort een oproep om voor het tuchtgerecht van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) te verschijnen wegens niet naleven van de regels voor monitoring van Aviaire Influenza (AI).

Dat blijkt uit stukken van de sectorcommissie pluimveevlees van PPE. Procedures tegen zeven andere bedrijven zijn in voorbereiding.
Pluimveebedrijven met uitloop moeten hun dieren een keer per drie maanden laten onderzoeken op AI (vogelgriep). Andere bedrijven moeten hun dieren een keer per jaar laten onderzoeken.

De uitvoering van de regels ligt sinds het vierde kwartaal 2009 bij het PPE. Daarvoor was de AID verantwoordelijk voor controle op de naleving. Uit het stuk van PPE blijkt dat het schap van mening is dat de AID weinig werk maakte van die controle.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  De AID controleert echt wel op de rechten! Eigen ervaring! Bij ons waren rechten op de verkeerde naam gezet en daardoor hadden we op papier te weinig rechten. Foutje van dienst regelingen. Als die boeren niet bijhuren komen ze naar wat ik begrepen heb er echt wel achter. Over AI controle: dit is erg belangrijk voor de sector en heeft niks te maken met ambtenaren.

 • no-profile-image

  een kippeboer

  Demeter is 2003 alweer vergeten denk ik. We moeten allemaal screenen op AI. dat is de manier de hoog pathogene AI te voorkomen op nederlandse pluimveebedrijven.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Nu maar hopen dat ze ook controles gaan houden op het hebben van pluimveerechten, blijken enkelen al jaren zonder of met veel te weinig rechten dieren te houden.
  Een echte vorm van concurrentievervalsing.
  Daar maar eens een partij controleurs op zetten.
  AI screenen trouwens ook belangrijk.

 • no-profile-image

  Demeter

  Zodra het geen ambtenaren meer zijn vinden ze ineens van alles om geld te verdienen. Bij de APK vind een monteur ook altijd wat en denk ik vaak waar gaat het nou over. Minder ambtenaren fijn, maar is dit nou de juiste manier...

Of registreer je om te kunnen reageren.