Pluimveehouderij

Achtergrond 295 x bekeken

NVP heeft vraagtekens bij handhaving batterijverbod

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zet vraagtekens bij de handhaving van het Europese batterijverbod voor leghennen, dat op 1 januari 2012 ingaat.

Diverse NVP-leden denken dat enkele Zuid-Europese landen geen controles zullen uitvoeren op het batterijverbod. Dan ontstaan volgens hen scheve concurrentieverhoudingen binnen Europa. Dat bleek gisteravond op een discussiebijeenkomst van de NVP over het naderende batterijverbod.

Enkele NVP-leden denken dat Zuid-Europese leghennenhouders geen haast zullen maken met de omschakeling naar alternatieve huisvestingssystemen voor hun dieren. Zij wijzen daarbij op de EU-verplichting in 2003 om leghennen 550 in plaats van 450 vierkante centimeter ruimte te geven. “Daar controleerden sommige Zuid-Europese landen toen ook niet op”, stellen enkele NVP-leden. NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat maakt zich ook zorgen over de controles op het batterijverbod. “Er zit geen handhavingsparagraaf bij het EU-verbod op legbatterijen”, stelt hij.

Oplaat stelt voor om Europa te volgen met het legbatterijverbod. Als enkele EU-lidstaten uitstel krijgen voor het batterijverbod, moet Nederland dat volgens hem ook krijgen. Sommige NVP-leden klagen over het moeizame proces voor het krijgen van vergunningen voor de ombouw van hun legbatterijen naar alternatieve huisvestingssystemen. Soms vormt de aanwezigheid van een glastuinbouwbedrijf al een probleem voor het krijgen van die vergunning. “De Nederlandse overheid moet alles in het werk stellen om vergunningen zo snel en soepel mogelijk te verlenen als leghennenhouders willen omschakelen van een legbatterij naar een ander huisvestingssysteem. Als die vergunningen er niet op tijd zijn, moeten leghennenhouders na 1 januari 2012 door kunnen produceren op hun legbatterijen, totdat de vergunningen er wel zijn”, stelt de NVP-voorzitter.

Sommige eierhandelaren denken overigens dat het geen ramp is als sommige EU-lidstaten in 2012 niet meteen alle legbatterijen in de ban doen. “Als alle Europese leghennenhouders in 2012 omschakelen op scharreleieren of eieren uit een koloniehuisvesting of een verrijkte kooi zal dat de afzetmarkt voor die eieren flink verstoren”, zeggen zij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.