Pluimveehouderij

Achtergrond 304 x bekeken

Halal-kip speelt Britse KFC van twee kanten parten

Het besluit van de Britse tak van Kentucky Fried Chicken KFC om in een kleine negentig filialen uitsluitend halal-kip te serveren, brengt de keten van twee kanten in zwaar weer.

Aan de ene kant vindt een deel van de moslimgemeenschap dat de slachtmethode niet halal genoeg is, aan de andere kant zijn niet-moslimklanten boos dat ze geen gewone kipburger met bacon meer kunnen krijgen.

KFC is al een jaartje geleden op kleine schaal met de proef begonnen in Londen. Dat verliep zo goed dat inmiddels in bijna negentig Britse vestigingen halal op het menu staat. In delen van Noord- en Midden-Engeland waar veel moslims wonen, verwerkt de keten nu alleen kip die volgens halal-methoden zijn geslacht.

KFC laat dat controleren door de Halal Food Authority, een al jaren bekende organisatie die zich tot autoriteit op de Britse halal markt heeft opgeworpen. De kip wordt echter nog altijd wel mechanisch geslacht, wat voor traditionele moslims niet aanvaardbaar is. Bovendien worden de kippen elektrisch verdoofd, waarbij volgens de critici van KFC veel dieren al het leven laten. De Lancashire Council of Mosques heeft nu officieel geprotesteerd en eist dat kippen handmatig worden geslacht door gelovige moslims.

Ook krijgt KFC op verschillende internetforums veel kritiek op het 'alleen maar halal' beleid. Waarom is er geen kip met een plakje bacon meer te krijgen, is daarbij de meestgehoorde klacht. De Britse zaak lijkt veel op die rond hamburgerketen Quick in Frankrijk. Ook dat bedrijf voerde in sommige buitenwijken van de Franse steden halal-vlees in. Dat kwam Quick op forse kritiek te staan. De gemeente Lille diende zelfs een officiële klacht wegens discriminatie in.

Of registreer je om te kunnen reageren.