Pluimveehouderij

Achtergrond 7001 x bekeken 11 reacties

Gezonde kuikens met appelazijn

Enigszins lacherig reageren collega’s op het gebruik van appelazijn door Jan Wijnen in zijn vleeskuikenstallen. Toch helpt het hem zijn kuikens gezond te houden zonder antibiotica.

Pluimveehouder en NOP bestuurder Wijnen uit Odiliapeel draait met de appelazijn door het drinkwater al enkele rondes zonder antibiotica te gebruiken. ,,Het is onzin dat de dieren antibiotica moeten krijgen om gezond te blijven.’’
Hij kwam op het idee van appelazijn via zijn hobby de duivensport. Daar wordt het middel al lange tijd gebruikt, met goed resultaat. Volgens Wijnen grijpen sommige van zijn collega’s te snel naar antibiotica. ,,Antibiotica is een zegen als het echt nodig is in geval van ziekte, maar preventief gebruik mag er gewoonweg niet zijn.’’ Hij stelt dat het appelazijn geen tovermiddel is en dat ook management een grote rol van betekenis heeft, maar dat het hem wel vitale kuikens oplevert. Zonder antibioticagebruik.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Deden wij vroeger ook al bij de varkens, ben je zo van de schijt af, alleen moet je wel de leidingen controleren want alle troep die er in zit komt los en leidt gegarandeerd tot verstoppingen.

 • no-profile-image

  dudink

  in de tropische vogel wereld gebruikt
  men al jaren appelazijn en het zeer goed
  tegen bacterien in het water

 • no-profile-image

  roel

  gebruik al 5 jaar azijn. werkt vooral prima tegen parasieten en heb waarschijlijk daardoor minder problemen van spijsverstering stoornissen

 • no-profile-image

  bert

  hoe is de meng verhouding. bedankt

 • no-profile-image

  Karin

  Fijn, dat dit nu eens een vakblad haalt!
  Professionele pluimveehouders kunnen echt nog een hoop leren van sportfokkers van sierpluimvee, duiven of tropische vogels.
  Het loont de moeite om op Internet de websites en forums over die onderwerpen een beetje te volgen.
  Een hoop links en andere info zijn te vinden via:
  http://www.kleindierplaza.nl
  en
  http://www.kleindierliefhebbers.nl

 • no-profile-image

  hb

  kan iemand mij vertellen wie dit in groothandelsverpakking verkoopt? en hoeveel liter per m3 water geef je?

 • no-profile-image

  henk

  werken imago kokers ook al horizontaal?

 • no-profile-image

  ex natuurazijndrinker

  Onderschat a.u.b niet hoe schadelijk het is voor jou gezondheid.
  Een paar jaren geleden doe ik altijd een paar theelepeltjes azijn in waterkoker voor thee in thermosfles,want de kalk is er niets te zien en dat is ook goed voor mijn gezondheid,dacht ik,zo gaat dat elke dag door.
  En toen na een paar weken kreeg ik ontwetend droge horenschelpen,droge lippen en afschuwlijk droge eikel die pijnlijk te plassen is.ik wordt er impotent van.
  Zo gaat dat een paar maanden door en ik zit met angst dat ik aids heb opgelopen.
  Mijn doktor zegt dat natuurazijn geen kwaad kun.
  Ik geloofde hem,ging gewoon door met azijn drinken tot een week later ben ik er toch maar gestopt en maanden later ging gelukkig beter met mij en dat ruim na half jaar is dat eindelijk over.
  Al die tijd heb ik geen sex met vrouw gehad.
  Mijn hond heeft ook precies zo'n klacht gehad.
  Mijn doktor heeft dus niet gelijk,dat azijn niet kwaad kon.
  Probeer jij het maar met je eigen lichaam,veel succes met je droge geslachtdelen.......

 • no-profile-image

  Hans

  Al die tijd heb ik geen sex met vrouw gehad. Mijn hond heeft ook precies zo'n klacht gehad.....!!!!! Arme vrouw!

 • no-profile-image

  kip

  misschien dat hij gelijk met het gebruik van de appelazijn ook de imagokokers horizontaal heeft gehangen. Dan zou het effect ook te wijten kunnen zijn aan de andere stand van de kokers ipv aan de azijn. Gezien het feit dat het antibioticagebruik zo'n risico voor de volksgezondheid is, en volksgezondheid belangrijker dan milieu, zouden meerdere pluimveehouders de imagokokerproef eens moeten doen. En men weet 1 proef is geen proef, dus minstens 10 mestrondes de kokers horizontaal.

 • no-profile-image

  Harry

  Mengverhouding bij legkippen: 1 liter azijn op 1000 liter water. Let wel dat azijn vast gaat zitten in leidingen. Het is goed om daarna de leidingen te spoelen met bv chloor, 300 cc op 1000 liter water.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.