Pluimveehouderij

Achtergrond 619 x bekeken

Fusiegolf pluimveevleessector zet door

Met de voorgenomen overname van het pluimveevleesbedrijf Storteboom Group door het Engelse 2 Sisters gaat de concentratie in de pluimveevleessector in Noord-West Europa verder. Die fusiegolf begon in 2005 toen Nutreco zijn pluimveevleestak Pingo Poultry verkocht aan de Plukon Royale Group. Vervolgens ging Astenhof in 2006 een joint venture aan met het Belgische Flandrex. Pluimveeslachterij Van Miert in Breukelen nam concurrent Verwielen in Hunsel in 2007 over. Dat laatstgenoemde bedrijf ging verder onder de naam Mieki. Plukon Royale Group nam in 2008 vervolgens Flandrex over. Begin 2009 nam Storteboom het pluimveeverwerkingsbedrijf Veenhuizen met vestigingen in Barneveld, Nijkerk en Staphorst over.
Als de mededingingsautoriteiten de overname van Storteboom door 2 Sisters goedkeuren vormen deze beide bedrijven één van de grootste pluimveevleesbedrijven in Europa. Zij nestelen zich tussen de andere grote Europese pluimveevleesbedrijven als Wesjohan/Wiesenhof, Doux, LDC en Gastronome.
De activiteiten van Storteboom en 2 Sisters sluiten goed op elkaar aan. 2 Sisters is actief in Engeland en Amerika, maar had nog geen slachterijen op het vasteland in Europa. Storteboom heeft twee pluimveeslachterijen in Kornhorn, Putten en één in Polen en drie pluimveeverwerkingsbedrijven in Barneveld, Nijkerk en Staphorst. 2 Sisters heeft een flileerbedrijf in Cuijk. "Door de overname van Storteboom kunnen we een verdere uitbreiding in Europa realiseren", legt directeur Ruud Oost van 2 Sisters in Cuijk uit.
Gedurende de overgangsfase na de overname blijven beide bedrijven zich richten op hun eigen klanten. "Storteboom krijgt meer kennis van het retailkanaal na de overname door 2 Sisters. Het laatstgenoemde bedrijf levert aan diverse Engelse supermarktketens en heeft daar veel kennis mee opgedaan. Die kennis kunnen we gebruiken voor de afzet van onze producten aan Europese supermarkten. Wij verkopen onze producten tot nu toe alleen aan pluimveevleesverwerkende bedrijven", zegt algemeen directeur Rob Hengeveld van de Storteboom Group.

Of registreer je om te kunnen reageren.