Pluimveehouderij

Achtergrond 373 x bekeken 10 reacties

Staatsbosbeheer voert hooglanders bij

Staatsbosbeheer voert de Schotse hooglanders en konikpaarden bij, die worden ingezet voor het beheer van het natuurgebied bij het Lauwersmeer.

De dieren in het Nationaal Park hebben – in tegenstelling tot de dieren in de Oostvaardersplassen – een beheerfunctie en worden als landbouwhuisdieren behandeld. Dat betekent onder meer dat er regelmatig veterinaire controle is en dat de dieren zo nodig worden bijgevoerd. Boswachter Jan Willems zegt dat de dieren best wat lichter mogen zijn in de winter, maar ze mogen niet verhongeren. Foto Alex de Haan

Met vijf rooiers oogstte het Helmondse bedrijf Rijko vandaag een perceel schorseneren in het Limburgse dorp Kelpen (gemeente Heythuysen). De oogst van het gewas heeft enige vertraging opgelopen door de vorst van de afgelopen weken, maar nu kan Rijko weer volop oogsten. Schorseneren worden van oktober tot april geoogst. De vorst tast het gewas niet aan. Het product wordt vooral in Frankrijk en België verwerkt bij groenteverwerkers. In Nederland komen schorseneren maar sporadisch op de markt. Foto Twan Wierman

Sjoerd Casimir (rechts) plaatst koudmerken bij het vee van melkveehouder Jan Huyssoon in Overschild. Melkveehouders gebruiken nog steeds graag koudmerken voor de herkenning van hun vee. Een merk wordt niet zomaar op een koeien- of pinkenbil gezet. Eerst wordt het haar weggeschoren en wordt de huid vetvrij gemaakt met spiritus. Daarna kunnen de gewenste nummers worden gezet. Dat gebeurt met koolzuurijs. Na goed drie weken wordt het nummer zichtbaar. Foto Koos van der Spek

Kinderen maken voorzichtig kennis met de kippen van de kinderboerderij op Gezinsbeurs Wegwijs. De beurs is vandaag van start gegaan.
Wegwijs is een beurs voor gereformeerde gezinnen die iedere anderhalf jaar in Utrecht wordt gehouden. De familiebeurs trekt elk jaar ongeveer 70.000 tot 80.000 bezoekers. Zij vinden op Wegwijs alleen activiteiten, diensten en artikelen die bij hun christelijke levensovertuiging aansluiten. Wegwijs werd gisteren geopend door demissionair minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin en duurt nog tot en met zaterdag. Foto VidiPhoto

Akkerbouwer Jochum Mansholt uit het Groningse Vierhuizen geeft zijn Agrifac ZA2700 een flinke poetsbeurt. De spuitmachine uit 2008 gaat voor een onderhoudsbeurt naar de leverancier. "Hij vertoont kleine mankementen, zoals de balans van de bomen, en die worden nu verholpen", vertelt Mansholt. De 33 meter brede spuitmachine heeft extra brede banden. Foto Alex de Haan

Medewerker Astrid Hokke van paprikabedrijf Van der Valk uit Vierpolders draait paprikaplanten in en topt de scheuten van de plant. "Zo krijg je drie ranken waaraan de paprika’s zo dicht mogelijk bij de hoofdstam groeien", legt teler Leo van der Valk uit. "We telen 2 hectare van dit ras, Cupra." De rode paprika gaat via Coforta (The Greenery) naar Tesco-supermarkten in Engeland. Coforta stemde voor de oprichting van Paprika NL, dat 70 procent van de paprika had moeten bundelen. Andere partijen trokken de stekker echter uit deze APO.Foto Rein Geleijnse

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  katja

 • no-profile-image

  spotvogel

  De hele ellende is begonnen toen eind jaren '80 een stelletje studenten intekenden op een Landschappelijke Inrichtings Wedstrijd. Daaruit kwam het winnende "Plan Ooievaar" voort, dat inmiddels Marsman's nationale epos "denkend aan Holland zie ik breede stromen traag door oneindig laagland gaan" volkomen te schand heeft gemaakt. Nét als het destijds kostelijke karakter van het fluviatiele gewest in kwestie. Hoofdschuldige is Frans Vera, een in centrum Amsterdam geboren betweter die met de baarlijkste onzin zich overal wist in te likken. Hij is nu hoogleraar aan de WUR, maar hij hoort ter verantwoording te worden geroepen voor de enorme schade die hij aan onze onvervangbare natuur heeft aangebracht. Die is niet in geld te becijferen!

 • no-profile-image

  teunissen

  In dit geval geef ik Herkauwer(waarom toch anoniem) gelijk.Niets natuur op deze manier door begrazing.Er loopt zo'n grote overpopulatie aan dieren in de OVP,dat niet alleen bosvorming wordt voorkomen,maar de vegetatie op zich komt ook in het gedrang,zeker
  in soortenrijkdom.
  Tip : Ruil ieder kwartaal de dieren in de OVP om met de gelukkige dieren nabij
  het Lauwersmeer.Dan hoeven de mensen zich niet meer mateloos te ergeren !!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het heer Teunissen. Ik ben niet anoniem en draag, als herkauwer, mijn naam met ere. Want mijn taak is het om taaie kost nét zolang te vermalen totdat het ook door minder krachtige doorbijters begrepen wordt en te pruimen is. Het op zichzelf prima idee om de dieren uit de Ovpl van tijd tot tijd naar luilekkerland Lauwersmeer te sturen, stuit weer op problemen met de verspreiding van veeziekten. Bovendien lopen er in de Ovpl meer dan 7000 grote grazers en op de Kollumerwaard maar een paar honderd. We hebben uitgerekend dat het voor SBB niks met al dan geen graasbeheer maar alles met de kosten voor bijvoederen te maken heeft. Het zou méér dan tweehonderdduizend euro gaan kosten om de kudde in de Ovpl van november tot maart dagelijks bij te voeren. En dat geld is er gewoon niet! Vragen ze dat bij LNV aan, dan geven ze toe dat het helemaal niet om beheersbegrazing gaat. Want geen enkele boer laat zijn vee tot onder de wortels van de vegetatie alles wegvreten. Daarom herhaal ik: de schuldigen horen zich te verantwoorden voor de rechter (onder geen beding het CBB-hof). Want het moedwillig mishandelen van duizenden dieren is een misdrijf! !

 • no-profile-image

  aldegonde hooghiemstra

  Wat vreselijk! Die aanstichters moeten berecht worden. Ten spoedigste. Wat is dit voor een barbaars land?

 • no-profile-image

  cor

  Het CDA moet met het grofvuil mee!

 • no-profile-image

  graads

  Bijvoeren is alleen acceptabel als er afschot plaats vindt indien de populatie te groot wordt voor het aanwezige en te verwachten voeraanbod.Dus als noodgreep.
  Eendjes voeren kunnen we allemaal,maar van de beheerders van natuurgebieden verwacht ik professionele anticipatie op overlevinskansen.
  En laat ze niet eerst brandmager worden.

 • no-profile-image

  teunissen

  De narigheid(ook slim op een negatieve manier)is,dat de ego-wetenschappers de hele zaak juridisch hebben dichtgetimmerd.Opeens zijn deze al eeuwen door de mens gehouden koeien en paarden geen "gehouden"dieren meer.
  Zo maak je het lijden en het laten verhongeren ineens legaal.Het is gewoon
  een fokprogramma onder het mom
  van een zo natuurlijk mogelijk beheer.
  Ook hier in Nationaal Park de Veluwezoom draait het om dezelfde zaak. Ooit begonnen als een begrazings-proef en na 25 jaar getob " nu succesvol"genoemd.Heel sprekend is dat de doorsnee mens geniet van gezonde dieren,echt niet van "schrammen'!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Met dat afschot doel je toch hopelijk alleen maar op herten als grote grazers en niet op koeien en paarden heer Graads? Maar het gekke aan de tekst bij deze foto is dat SBB-boswachter/beheerder Jan Willems van de Lauwersmeer kennelijk niet op de hoogte is van het doel van de enorme kudden koeien, paarden en herten in SBB-object Oostvaardersplassen! Want die zijn daar wel degelijk ingeschaard om de vegetatie te beheren en de bosvorming terug te dringen. Dat zou volgens SBB ecologisch en natuurlijk zijn. Lariekoek! Het werd van meet af aan een kapitale misser maar dat wil SBB niet toegeven en daarom laten ze de dieren verhongeren onder het mom van 'de natuur selecteert'. Maar het is gehouden vee binnen een raster van 5600 ha. rond een gebied dat grotendeels uit rietmoeras en open water bestaat. Dierenmishandeling in duizendenvoud dus. De schuldigen moeten conform de wetgeving berecht worden!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dit zijn de rokende puinhopen van Balkenende 1,2,3 en 4, Aldegonde. Waatoe leugenachtig normen - en waardengehuichel kan leiden!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.