Pluimveehouderij

Achtergrond 688 x bekeken 1 reactie

Ziekte van Gumboro breidt gestaag uit

De ziekte van Gumboro breidt zich gestaag uit. Dat meldt diergezondheidsorganisatie GD in Deventer.

Het aantal gevallen is inmiddels gestegen tot dertien. In heel 2009 werden zeven gevallen gemeld.

De besmettelijke pluimveeziekte stak dit jaar in september de kop weer op. Er komen meldingen van pluimveebedrijven in Noord-Brabant en Limburg, en ook van uit Noord-Nederland worden Gumboro-achtige verschijnselen gemeld. Op dit moment is de sterk virulente Gumboro-stam DV86 weer actief.

De GD adviseert pluimveehouders om altijd te vaccineren op basis van bloedonderzoek en maatregelen te nemen om insleep te voorkomen. Het Gumborovirus veroorzaakt een ontsteking aan de bursa, een orgaantje dat betrokken is bij de afweer van de kip. Het ziektebeeld begint vrij algemeen; besmette kippen gaan eerst wat bol zitten, nemen minder voer op en kunnen diarree hebben. Vervolgens kan de uitval vrij snel hoog oplopen. Als het koppel gevoeliger is voor andere ziekten, dan kan dit ook een aanwijzing zijn dat Gumboro aanwezig is op het bedrijf, aldus de GD. Pluimveedierenartsen worden opgeroepen om alle gevallen bij de GD te melden.

Het virus wordt uitgescheiden via de mest en blijft in mest lang besmettelijk. Overdracht gebeurt via bedrijfscontacten, mesttransport, materialen of ongedierte. Als een koppel besmet is en klinische verschijnselen heeft, is er niets meer aan te doen, aldus de GD. Preventief enten is wel goed mogelijk. Gumboro-entingen zijn niet verplicht. Pluimveehouders wordt geadviseerd om altijd te vaccineren tegen Gumboro. Daarvoor kan het beste eerst bloedonderzoek worden gedaan op de kuikens (liefst zo jong mogelijk) om te bepalen hoeveel antilichamen tegen Gumboro zij in het bloed hebben. Op basis van die bloedtiter wordt dan de optimale entleeftijd bepaald. De bestaande vaccins zijn allemaal in staat om bescherming te bieden tegen de virulente stam van DV86, maar dan moet de vaccinatie met zorg worden uitgevoerd. Bij hoge infectiedruk wordt geadviseerd om te vaccineren met intermediate plus-vaccins.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vleeskuikenhouder

    net nu vele AID controleurs onze bedrijven komen controleren niet gespeend van enige kennis over hygiene en kuikens. Toevalig of niet

Of registreer je om te kunnen reageren.