Pluimveehouderij

Achtergrond 242 x bekeken

Uitbraak H5N3 in Roemenië

In Roemenië is een uitbraak van laag pathogene aviaire influenza is vastgesteld.

Het gaat om een besmetting met een AI-virus van het type H5N3. Dit meldt het productschap Pluimvee en Eieren (PPE) op basis van een rapportage door de Roemeense Veteriniare Dienst.

De besmetting is vastgesteld in Cot Candura, in het noordoosten van Roemenie. De plaats ligt daar in de Donaudelta.

In totaal zijn 20 dieren onderzocht en bij alle twintig was het PCR-onderzoek positief. Het serologisch onderzoek was in alle gevallen negatief. Dat wijst op een zeer actuele besmetting.

De Roemeense autoriteiten hebben rondom de uitbraak, die anders dan eerst gemeld, niet op een boerderij is, een gebied met vervoersbeperkingen ingesteld. De onderzochte dieren zijn volgens de berichten verklikkerdieren. Daaruit worden opgemaakt dat eerder dit jaar op hetzelfde bedrijf ook al AI is vastgesteld.

Volgens een risicobeoordeling die is uitgevoerd door de nVWA zijn er tussen 1 oktober en 18 november 2010 geen AI-gevoelige dieren uit Roemenië naar Nederland gekomen. In dezelfde periode zijn wel 3 zendingen pluimvee en 12 zendingen eieren vanuit Nederland naar Roemenië gegaan.

Eerder dit jaar is een uitbraak van hoog pathogene aviaire influenza is vastgesteld. Daarom geldt nog steeds de verplichting dat bij vrachtauto’s, die in Roemenië pluimvee of broedeieren hebben vervoerd, bij terugkeer in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting op een geregistreerde wasplaats moet worden uitgevoerd, stelt het PPE.

Of registreer je om te kunnen reageren.